Μετωπική για το προσφυγικό

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλούν η κατάσταση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και το προωθούμενο κυβερνητικό σχέδιο για δημιουργία κλειστών δομών. Χθες ο κ. Πέτσας, με ένα μπαράζ παρεμβάσεων, αφενός εξεδήλωσε την κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία κλειστών κέντρων, αφετέρου έστειλε μήνυμα στις τοπικές κοινωνίες να συνεργαστούν, τονίζοντας πως ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον.

«Ζητούμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος της χώρας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών, η δημιουργία των κλειστών δομών», σημείωσε (Open), ενώ κάλεσε τους πολίτες και τις τοπικές αρχές να εμπιστευτούν την κυβέρνηση (Mega). Ο εκπρόσωπος έθεσε και το θέμα των κλειστών κέντρων σε συνάρτηση με τη δημόσια υγεία. «Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό, θα παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας αποσυμφορίζοντας έτσι τα νοσοκομεία στα νησιά». Μια αναφορά ωστόσο του κ. Πέτσα στον κορωνοϊό, για τον οποίο είπε πως οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και σε κάποιο πιθανό κρούσμα, προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωσή του, επισήμανε πως η συγκεκριμένη αναφορά «έχει στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών και την αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων». Δεν έμεινε όμως εκεί. Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για το «ανεδαφικό σχέδιο για κλειστά κέντρα-φυλακές» και κάνοντας αντιπολίτευση από τα αριστερά υπογράμμισε πως «απέναντι στη βία και τη ρατσιστική της ρητορεία θα βρει τους ίδιους τους νησιώτες», που «εδώ και πέντε χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών κι έχουν γίνει γνωστοί διεθνώς για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους».

Στη Βουλή

Την ίδια ώρα, και στη Βουλή υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση για τα τελευταία γεγονότα στα νησιά με επίκεντρο το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η κυβερνώσα πλειοψηφία, αντιμετωπίζοντας κύματα κριτικής από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπεραμύνθηκε του σχεδίου που περιλαμβάνει τη δημιουργία κλειστών κέντρων, τη φύλαξη των συνόρων, τις επιστροφές και την επιτάχυνση στις διαδικασίες απονομής ασύλου, και επέστρεψε τα πυρά ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα αυτό.

«Τι έγινε με το επιτελικό κράτος; Γιατί αποφασίσατε ότι δεν είναι το κλειδί η αποσυμφόρηση, αλλά η αποτροπή; Πώς εξηγείτε εσείς ότι τέσσερις φορές πάνω είναι οι πρόσφυγες αυτήν τη στιγμή σε αυτά τα νησιά; Στέλνετε τα ΜΑΤ και δέρνετε τον κόσμο», σχολίασε ανοίγοντας τον κύκλο της αντιπαράθεσης ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος. «Προκαλείτε τον λαϊκισμό, κυρίως όμως προκαλείτε τις ακραίες φωνές και δεν βάζετε λίγο το μυαλό σας να σκεφτεί τι προκαλείτε και τι έρχεται στο μέλλον», απάντησε αμέσως εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Σπ. Λιβανός. Αφού δε σημείωσε ότι πράγματι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από τις μεγάλες ροές και πως έγιναν λάθη αλλά διορθώθηκαν, μίλησε και για εξάντληση του διαλόγου με τους φορείς και, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε: «Είναι απόλυτο θράσος να έρχεστε εσείς να μας κουνάτε το χέρι, όταν με τις ιδεολογικές σας εμμονές ανοίξατε τα σύνορα».

Νωρίτερα, ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος υπογράμμιζε: «Κάνουμε έκκληση να υπάρξει μια συνεννόηση, να εγκαταλειφθούν ακραίες θέσεις από τα αριστερά ή από τα δεξιά και να επικεντρωθούμε σε αυτό που η χώρα έχει ανάγκη», μιλώντας παράλληλα και για τον κίνδυνο ανόδου της Ακροδεξιάς. Εντονα επικριτικά προς την κυβέρνηση ήταν και τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον κ. Κουτσούμπα να κάνει λόγο για φυλακές της Ε.Ε. «Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες μας, οργάνωσε τη νυχτερινή απόβαση και τη βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο, κατά των νησιωτών, που αγωνίζονται να μη γίνουν τα νησιά τους οι φυλακές της Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή