Εκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό

Εκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστολή της λειτουργίας κλειστών χώρων συνάθροισης κοινού, από σχολεία και επιχειρήσεις έως θέατρα και κινηματογράφους, περιορισμό της κυκλοφορίας μέσων μαζικής μεταφοράς και «επίταξη» κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων και ξενοδοχείων περιλαμβάνουν τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας από τον COVID-19 στο εσωτερικό της χώρας. Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για «την επόμενη ημέρα» από την πιθανότητα εμφάνισης περιστατικού κορωνοϊού στη χώρα μας και ενώ πληθαίνουν οι «συναγερμοί» από ύποπτα κρούσματα που εξετάζονται σε καθημερινή βάση από τα αρμόδια εργαστήρια, προχωρεί η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του ιού, τα οποία θα ενεργοποιούνται ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας σε ευρωπαϊκό, παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα. Το πρώτο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιβάλει προληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου – εξόδου από τη χώρα, αλλά και να περιορίζει προσωρινά τις αεροπορικές, θαλάσσιες, σιδηροδρομικές ή και οδικές συνδέσεις με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου. Επιπλέον, στην περίπτωση συρροής περιστατικών του νέου κορωνοϊού σε μια περιοχή, η ΠΝΠ προβλέπει την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια), χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού, καθώς και τον περιορισμό της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Τα υπόλοιπα τέσσερα άρθρα επιχειρούν να δώσουν στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας την ευελιξία για να ενισχύσει τις μονάδες υγείας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδημίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική διάθεση στο Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών –μεταξύ των οποίων και κλινών ΜΕΘ–,  αλλά και ξενοδοχείων και ιδιοκτησιών ΝΠΔΔ τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι «καραντίνας» για όσους ήρθαν σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και διασωστών ΕΚΑΒ σε μονάδες περιοχών όπου έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για παροχή φροντίδας υγείας, ενώ προβλέπεται έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας για  fast track προσλήψεις –κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων– υγειονομικού προσωπικού και για απευθείας αγορές –χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες– υγειονομικού υλικού και φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, χορήγηση υγειονομικού υλικού, όπως ειδικές μάσκες προστασίας, αντισηπτικά υγρά κ.ά. στους αστυνομικούς υπαλλήλους, καθώς και έκδοση πρωτοκόλλου ενεργειών του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση που θα χρειαστεί να έρθουν σε επαφή με ύποπτο περιστατικό του νέου κορωνοϊού, ζητεί με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή