Πράσινες επενδύσεις 124 δισ. από ευρωπαϊκές εταιρείες το 2019

Πράσινες επενδύσεις 124 δισ. από ευρωπαϊκές εταιρείες το 2019

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος των επιχειρήσεων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μόνο στην Ευρώπη ένας μεγάλος όγκος εταιρειών προχώρησε το 2019 σε πράσινες επενδύσεις αξίας 124 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι περισσότερες προήλθαν από τους πιο ρυπογόνους κλάδους: τις μεταφορές, την ενέργεια και την παραγωγή υλικών. Ωστόσο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι στόχοι για εκμηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2050 –όπως αποσκοπεί η Ευρωπαϊκή Ενωση– ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να εντατικοποιήσει τις πράσινες επενδύσεις και η ευρωπαϊκή οικονομία να μειώσει τη χρήση των ρυπογόνων ενεργειών κατά περίπου 8% ετησίως.

Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής εταιρείας CDP και της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Oliver Wyman, το 50% των συνολικών πράσινων επενδύσεων στην Ευρώπη προήλθε από εταιρείες στον κλάδο των μεταφορών, το 38% από τον κλάδο της ενέργειας και το 5% από τον κλάδο της παραγωγής υλικών, όπου περιλαμβάνονται οι μονάδες τσιμέντου, χημικών, χάλυβα, εξόρυξης και μετάλλων. Η εικόνα που παρουσιάζει η έκθεση είναι αρκετά αντιπροσωπευτική, δεδομένου ότι ανέλυσε στοιχεία από 882 ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 76% της κεφαλαιοποίησης όλων των ευρωπαϊκών αγορών και παράγουν το 75% των συνολικών εκπομπών στην Ευρώπη (περισσότερους από 3,2 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα).

Συγκεκριμένα, στον κλάδο των υλικών αξιοποιούνται τεχνικές υψηλής ενέργειας, παράγοντας αντιστοίχως μεγάλες ποσότητες αέριων ρύπων, και συνεπώς είναι δύσκολο να αντικατασταθούν από περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους. Σύμφωνα όμως με την έρευνα, η αύξηση των επενδύσεων στον εν λόγω κλάδο είναι κρίσιμης σημασίας, αφού παράγει το 38% των εκπομπών, που βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των εταιρειών.

Από τις συνολικές επενδύσεις ύψους 124 δισ. ευρώ, τα 45 δισ. διοχετεύτηκαν σε νέα προγράμματα για ΑΠΕ, προγράμματα ψηφιοποίησης και σε έργα υποδομών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, περίπου 65 δισ. ευρώ, δαπανήθηκε στην έρευνα και στην ανάπτυξη και κατά κύριο λόγο στις τεχνολογίες ηλεκτροδότησης και ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης των CDP και Oliver Wyman, την κορυφαία θέση στην κατάταξη κατέχουν οι γερμανικές εταιρείες, συνεισφέροντας το 36% των συνολικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Μεγαλύτερη ήταν η συνεισφορά της Volkswagen, η οποία επένδυσε το 2019 στην ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ακολουθεί ο ιδιωτικός τομέας της Ισπανίας και της Ιταλίας με 31% και 20% των συνολικών επενδύσεων αντιστοίχως. Χαμηλότερες ήταν οι πράσινες επενδύσεις των εταιρειών σε Γαλλία και Δανία, οι οποίες αποτελούν αντίστοιχα το 5% και το 4% του συνολικού ποσού. Τέλος, ιδιαίτερη είναι η περίπτωση της Βρετανίας, διότι στην έκθεση εκπροσωπείτο από 194 εταιρείες, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Παρ’ όλα αυτά, ήταν 6η στην κατάταξη, συνεισφέροντας μόλις το 3% των συνολικών πράσινων επενδύσεων στην Ευρώπη. Στις έξι πρώτες χώρες έγιναν επενδύσεις 121,1 δισ. ευρώ από το σύνολο των 124 δισ.

Μολονότι οι πράσινες επενδύσεις έχουν αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ο επιχειρηματικός τομέας οφείλει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των CDP και Oliver Wyman, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δρομολογούν περίπου το 12% των ετήσιων δαπανών τους σε πράσινες επενδύσεις και πρέπει να τις αυξήσουν στο 25%. «Οι αποφάσεις σχετικά με τις επενδύσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα καθορίσουν την επιτυχία του εγχειρήματος (για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής) – και οφείλουν να τις διπλασιάσουν»,  δήλωσε ο Στίβεν Τιμπ, επικεφαλής της CDP στην Ευρώπη.

Μάλιστα, η έκθεση προσφέρει ένα δέλεαρ στις επιχειρήσεις για την αύξηση των πράσινων επενδύσεων. Εκτιμάται ότι μέσω των επενδύσεων θα δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και μία νέα αγορά αξίας 1,22 τρισ. ευρώ. Αντιθέτως το κόστος των απαραίτητων επενδύσεων είναι περίπου έξι φορές μικρότερο, στα 192 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή