Εικαστικά στον κόσμο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλούσια εικαστική γλώσσα

«Hollowed Water» είναι ο τίτλος της έκθεσης με φιλμ, γλυπτά και μουσικά έργα του Αθανάσιου Αργιαννά (γενν. 1976), που παρουσιάζεται στο Camden Arts Centre. Στην εικαστική του γλώσσα ο Ελληνας καλλιτέχνης, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε διάφορες χώρες, πειραματίζεται με ποικίλα εκφραστικά μέσα και δημιουργεί έργα που διερευνούν τη σχέση μεταξύ εικαστικής και μουσικής γλώσσας. Σε πολλά απ’ αυτά πραγματεύεται τον μη γραμμικό χρόνο, τη μνήμη και τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε και μεταφράζουμε πληροφορίες.

Διάρκεια έκθεσης: έως 5 Aπριλίου.

Ντέιβιντ Χόκνεϊ: «Σχέδια από τη ζωή»

Πραγματοποιείται στη National Portrait Gallery του Λονδίνου και είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση με έργα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ εδώ και είκοσι χρόνια. Εστιάζει στα σχέδια του Βρετανού εικαστικού («Drawing from Life» ο τίτλος της), τα οποία απεικονίζουν ένα πλήθος προσώπων από τη ζωή του: τη μούσα του, Σίλια Μπίρτγουελ (η οποία λέγεται ότι δυσαρεστήθηκε με ένα πορτρέτο της που αποτυπώνει το πέρασμα του χρόνου), τη μητέρα του, τον επιμελητή Γκρέγκορι Εβανς, τον τυπογράφο Μόρις Πέιν και άλλους. Οι αυτοπροσωπογραφίες του ανδρός δεν λείπουν φυσικά. Ειδικά εκείνες από τη δεκαετία του ’80, όταν ο Χόκνεϊ σχεδίαζε μία κάθε μέρα, επί δύο μήνες.

Διάρκεια έκθεσης: 27/2-28/6, National Portrait Gallery του Λονδίνου.

Ενας βωμός για τον Ρωμύλο

Λέγεται πως ήταν ένας εκ των δύο ιδρυτών της Ρώμης και πρώτος βασιλιάς της. Καθόλου παράξενο λοιπόν που λατρευόταν περίπου ως θεός. Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνει η ανακάλυψη ενός κενοταφίου πλησίον της αρχαίας αγοράς της Ρώμης, το οποίο περιλαμβάνει μια σαρκοφάγο ηλικίας 2.600 ετών και μια κυκλική πέτρινη κατασκευή που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν ως βωμός. Σύμφωνα πάντως με τους αρχαιολόγους, δεν πρόκειται για τάφο του Ρωμύλου, αλλά για τόπο λατρείας του. Η ιστορική του ύπαρξη αμφισβητείται από πολλούς, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Ρωμύλος είτε διαμελίστηκε από εχθρούς του, είτε αναλήφθηκε στους ουρανούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή