Αποχωρούν από Λέσβο και Χίο οι δυνάμεις της αστυνομίας

Αποχωρούν από Λέσβο και Χίο οι δυνάμεις της αστυνομίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν 52 αστυνομικοί και 10 πολίτες σημειώθηκαν σε Λέσβο και Χίο, καθώς συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για την κατασκευή των νέων, κλειστών κέντρων διαχείρισης του προσφυγικού. Γύρω στις 7 το απόγευμα η κατάσταση έδειχνε να βαίνει προς εκτόνωση. Παράλληλα έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις επρόκειτο να αποχωρήσουν, τόσο από τη Λέσβο όσο και από τη Χίο.

Στη Χίο, πολίτες εισέβαλαν σε ξενοδοχείο όπου είχαν καταλύσει αστυνομικοί και ακολούθησαν επεισόδια, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικών. 

Αποχωρούν από Λέσβο και Χίο οι δυνάμεις της αστυνομίας-1

Σύμφωνα με ενημέρωση από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν εννέα τραυματίες αστυνομικοί ενώ εκφράζεται ανησυχία για το εάν έχει αφαιρεθεί και εξοπλισμός των ανδρών.

Αγρια επεισόδια στη Μυτιλήνη

Την ίδια στιγμή βίαια ήταν τα επεισόδια στη Μυτιλήνη μεταξύ κατοίκων που εναντιώνονται στην δημιουργία κλειστών δομών και αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, στις συγκρούσεις στην περιοχή Διαβολόρεμα και στις επιταγμένες εκτάσεις, Καβακλή και Καράβα, τραυματίσθηκαν 43 αστυνομικοί και 10 πολίτες. Οι τελευταίοι διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο Καλλονής από όπου και έλαβαν εξιτήριο. Κατά πληροφορίες, που μεταδίδουν τοπικά Μέσα δύο από τους πολίτες δέχθηκαν χτυπήματα από πέτρες που πέταξαν αστυνομικοί, ενώ η κατάσταση ήταν αποπνικτική από τα χημικά που εκτόξευσαν οι άνδρες των ΜΑΤ.

Στην περιοχή, σύμφωνα με τοπικά Μέσα, βρέθηκαν περίπου 1.500 κάτοικοι του νησιού.

 
Αποχωρούν από Λέσβο και Χίο οι δυνάμεις της αστυνομίας-2

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, δύο από τους 43 τραυματισμένους αστυνομικούς στα επεισόδια της Λέσβου φέρουν τραύματα στα πόδια από σκάγια. 

Αποχωρούν από τα μέτωπα

Αποχωρούν από Λέσβο και Χίο οι δυνάμεις της αστυνομίας-3

Λίγο μετά τις 5.30 οι δυνάμεις της Αστυνομίας αποχώρησαν από την περιοχή Διαβολόρεμα ενώ σταδιακά αποχωρούν και οι δυνάμεις από την περιοχή της Καράβας. 

Οι αστυνομικοί που αποχωρούν από τα μέτωπα, κατευθυνόμενοι στην πόλη της Μυτιλήνης, δέχθηκαν επίθεση διαδηλωτών οι οποίοι τους υποχρέωσαν να μπουν σε στρατόπεδο της περιοχής Παγανή, όπου και παραμένουν αποκλεισμένοι.

Σύλληψη και προσαγωγές

Αποχωρούν από Λέσβο και Χίο οι δυνάμεις της αστυνομίας-4

Για τα επεισόδια στη Χίο η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη και 11 προσαγωγές. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ. συλληφθείς είναι ένας 27χρονος, που φέρεται ότι είχε ενεργή συμμετοχή στην επίθεση εναντίον των αστυνομικών, ενώ έχει ταυτοποιηθεί ακόμη ένα ακόμα άτομο και αναζητείται.

Μηταράκης: Να επικρατήσει ηρεμία

Αποχωρούν από Λέσβο και Χίο οι δυνάμεις της αστυνομίας-5

Την ευχή τις επόμενες ώρες να επικρατήσει η ηρεμία και η σύνεση στα νησιά του βόρειου Αιγαίου εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε «δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό τη δυσπιστία των νησιωτών» και ειρηνικές και απολύτως σεβαστές τις αντιδράσεις τους. «Δυστυχώς», όμως πρόσθεσε, «υπάρχουν μεμονωμένα γεγονότα, τα οποία αμαυρώνουν και την εικόνα των νησιών και δημιουργούν μια αυξητική ένταση, που πρέπει άμεσα εντός των επόμενων ωρών να περιοριστεί». Δήλωσε ακόμη ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση «για να επέλθει ηρεμία στα νησιά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή