Στάση αναμονής τηρούν οι ευρωπαϊκές αγορές

Στάση αναμονής τηρούν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκεχειρία» είχαμε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές με μεικτά πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο οίκος DBRS προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο η Ιταλία να εισέλθει σε τεχνική ύφεση, δηλαδή δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, καθώς ο φόβος για τον ιό δεν αναμένεται να καταλαγιάσει σύντομα, επηρεάζοντας αρνητικά την κατανάλωση.

Παράλληλα με την επιδημία, ισχυρός παράγων που επηρεάζει τις επενδυτικές κινήσεις των Ευρωπαίων διαχειριστών είναι η αδύναμη εικόνα της γερμανικής οικονομίας.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι θα βρεθεί κοντά σε στασιμότητα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το Reuters, το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις.

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην οικονομία της Ε.Ε., δήλωσε χθες ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, προσθέτοντας ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες επιτρέπουν περισσότερες δαπάνες για έκτακτες καταστάσεις.

Πιο αναλυτικά, στις κυριότερες ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 404 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,35% στις 7.042 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 12.774 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη μόλις 0,09% στις 5.684 μονάδες.

Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές, που στην πλειονότητά τους έκλεισαν τελικά με άνοδο, η Wall Street κινείτο πτωτικά μέχρι αργά το βράδυ. Λίγο πριν από το κλείσιμο οι βασικοί δείκτες S&P 500 και Dow Jones κατέγραφαν απώλειες 0,18% και 0,47%, αντιστοίχως.

Οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι στα ασφαλή καταφύγια, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να σημειώνουν νέο χαμηλό ρεκόρ. Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, οι τιμές του «μαύρου χρυσού», με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ  κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,0889 από 1,0882 την προηγούμενη μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή