Μάχη στον «πυρήνα» του ποδοσφαίρου

Μάχη στον «πυρήνα» του ποδοσφαίρου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το συνυποσχετικό διάρκειας έξι μηνών, που υπέγραψε η κυβέρνηση με την UEFA, προβλέπει την αντιμετώπιση μιας σειράς παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου, ωστόσο για να πραγματοποιηθεί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές: την κυβέρνηση, τις FIFA και UEFA, την ΕΠΟ και τις ΠΑΕ.

Τα θέματα που θίγονται δεν είναι καινούργια. Ως άμεσης προτεραιότητας μπαίνουν αυτά της αντιμετώπισης της βίας (από τις δυσφημιστικές δηλώσεις έως τη φυσική βία) και της ακεραιότητας των ποδοσφαιρικών αγώνων (από το ντόπινγκ έως τον προκαθορισμό αποτελέσματος για στοιχηματικούς λόγους).

Επίσης, περιλαμβάνεται θέμα που έχει να κάνει με τη δομή και την οργάνωση των διοικητικών οργάνων του ποδοσφαίρου.

Η κυβέρνηση διά του υπουργού Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη και κατά περίπτωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, θέτει διαρκώς θέματα όπως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος της ΕΠΟ, η «ανεξαρτητοποίηση» της διαιτησίας και ο αποκλεισμός ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις σε περίπτωση παραβίασης του «νέων όρων». Ομως πρόκειται για ζητήματα που δεν καθορίζονται ρητά στο συνυποσχετικό, ανήκουν στον λεγόμενο «στενό πυρήνα» του αυτοδιοίκητου, χρήζουν εξειδίκευσης και απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις.

FIFA και UEFA εντός τριών μηνών από την υπογραφή του συνυποσχετικού θα εκπονήσουν συνολική μελέτη για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση τις καλές διεθνείς πρακτικές.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA/FIFA στην ελληνική έννομη τάξη. Η ΕΠΟ θα πρέπει να ενσωματώσει στους κανονισμούς της και όπου χρειάζεται στο καταστατικό της όσα θα συμφωνηθούν προκειμένου να εφαρμοστούν. Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο υπερεθνικές συνομοσπονδίες να καταβάλουν προσπάθειες ώστε οι προτάσεις αυτές να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την ΕΠΟ, να προσφέρουν τεχνογνωσία και να αξιοποιήσουν το καταρτισμένο προσωπικό τους, ή κάθε άλλο ανεξάρτητο ειδήμονα που κρίνεται απαραίτητος ώστε να ανταποκριθούν στα εν λόγω καθήκοντα, κάτι που ήδη συμβαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή