Τελεσίγραφο Ερντογάν στον Ασαντ

Τελεσίγραφο Ερντογάν στον Ασαντ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίζεται η προέλαση του συριακού στρατού εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με στρατιωτική επιχείρηση μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αν οι ένοπλες δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ δεν αναδιπλωθούν πίσω από τα τουρκικά φυλάκια.

«Σχεδιάζουμε να απελευθερώσουμε τους τουρκικούς σταθμούς παρατήρησης, που βρίσκονται υπό πολιορκία, μέχρι το τέλος του μήνα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, στην Αγκυρα. Αναγνώρισε ότι ο έλεγχος του εναέριου χώρου πάνω από το Ιντλίμπ από τη ρωσική πολεμική αεροπορία θέτει ένα σοβαρό πρόβλημα για τον τουρκικό στρατό, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα βρεθεί μια λύση γι’ αυτό, σύντομα».

Στην ίδια ομιλία, κάλεσε τους ομοεθνείς του να στηρίξουν την κυβέρνηση στα τρία μέτωπα που έχει ανοίξει, δηλαδή τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, καυτηριάζοντας την αντιπολίτευση για την επικριτική της στάση. «Ζητώ από το έθνος μου να ασχοληθεί με τα θέματα της Συρίας, της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν αναζητούμε περιπέτειες πέραν των συνόρων μας… Θεού θέλοντος, θα νικήσουμε σε όλα τα μέτωπα», δήλωσε ο Ερντογάν, επευφημούμενος από τους βουλευτές του.

Είχε προηγηθεί προβολή βίντεο στους παριστάμενους βουλευτές για τη ζωή του Τούρκου ηγέτη, με αφορμή τη χθεσινή επέτειο των γενεθλίων του. Στο εν λόγω βίντεο, ο Ερντογάν εμφανίστηκε να μιλάει για τα σκληρά παιδικά του χρόνια, όταν έπρεπε να πουλάει κουλούρια για να αγοράσει βιβλία.

Σε άλλη ευκαιρία, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στηρίξει έμπρακτα, όπως είπε, τη χώρα του στον αγώνα της εναντίον του Μπασάρ Ασαντ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν ικανοποίησε το αίτημά του για παροχή αμυντικών πυραύλων Patriot, ισχυριζόμενη ότι δεν διαθέτει, αυτή τη στιγμή, απόθεμα.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τον νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών της χώρας του και της Τουρκίας, που άρχισαν χθες στην Αγκυρα. Ωστόσο, ουσιαστικές αποφάσεις για το Συριακό δεν αναμένονται πριν από την τριμερή σύνοδο κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός συνέχισε χθες τις επιχειρήσεις του, καταλαμβάνοντας σειρά χωριών στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τουλάχιστον 21 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή