Παρέμβαση από Κυριάκο Μητσοτάκη

Παρέμβαση από Κυριάκο Μητσοτάκη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τις δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και τα επεισόδια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση «να πέσουν οι τόνοι», κάτι που αναμένεται να πει και σήμερα στη συνάντηση που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου. Σε δηλώσεις του χθες στην Αλεξανδρούπολη, στο περιθώριο της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας και παρουσία του ομολόγου του, Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «άγονες, που δεν οδηγούν πουθενά» τις αντιδράσεις» και τόνισε πως «είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών να λειτουργήσουν οι νέες αυστηρά φυλασσόμενες δομές και να κλείσουν οι παλιές».

Ταυτόχρονα διαμήνυσε και σε όλους εκείνους που δεν δικαιούνται άσυλο να μην επιχειρήσουν να έρθουν στην Ελλάδα, καθώς, όπως τόνισε, «ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους και πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και τελικά στην Ευρώπη, αλλά  σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινάει ο δρόμος της επιστροφής», και διακήρυξε προς κάθε κατεύθυνση πως «η πολιτική της χώρας άλλαξε στο προσφυγικό», υπογραμμίζοντας την έναρξη κατασκευής των νέων δομών και την αυστηροποίηση των μέτρων φύλαξης των συνόρων. «Τα σύνορα στον Εβρο και στη θάλασσα φυλάσσονται καλύτερα», είπε, με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό να συγχαίρει τον κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι οι ροές μεταναστών από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία έχουν, όπως ανάφερε, μηδενιστεί.

Ο πρωθυπουργός έλαβε αφορμή από τη σύμπτωση των θέσεων των δύο πλευρών για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στις διακρατικές σχέσεις και τις πιθανές διαφορές, για να αναφερθεί στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και να υπογραμμίσει πως οι τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατ. Μεσόγειο οξύνουν την κατάσταση, ενώ για τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη περί ΑΟΖ επανέλαβε πως «κανέναν άκυρο έγγραφο δεν παράγει αποτέλεσμα στις θαλάσσιες ζώνες».

Επ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο χάρτης της πραγματικότητας είναι ένας και ουδείς μπορεί να ξαναζωγραφίζει περιοχές της υδρογείου σκιτσάροντας ψεύτικες θαλάσσιες ζώνες και σβήνοντας ολόκληρα νησιά, τα οποία  έχουν και παρουσία και προφανώς κυριαρχικά δικαιώματα», αφήνοντας και αιχμές για την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της ότι «οφείλουν να αποστείλουν σαφέστερα και αυστηρότερα μηνύματα στην Αγκυρα».

Ως προς τη θέση της Ελλάδας, επανέλαβε ότι «θα μείνει σταθερή στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων αλλά και αταλάντευτη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στις συνθήκες, τους κανόνες καλής γειτονίας» και τόνισε πως «καλύτερη απόδειξη δεν μπορεί να υπάρχει από την ενδυνάμωση της φιλίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, αυτό που συμφωνήσαμε για ακόμα μία φορά με τον φίλο Μπόικο».

«Η ψύχραιμη στάση μας απέναντι στην εξ Ανατολών επιθετική παραβατικότητα δεν πρέπει να παρερμηνεύεται, ούτε να υποτιμάται αλόγιστα. Εξάλλου, οι δυνάμεις της ειρήνης και του δικαίου δεν φωνασκούν αλλά επαγρυπνούν, δεν προκαλούν ποτέ αλλά ξέρουν να αντιδρούν», κατέληξε, σχολιάζοντας την πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή.

Με το τέλος των εργασιών του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Εργασιών υπογράφηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς των δύο πλευρών, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, δώδεκα συμφωνίες, σε τομείς όπως ενέργεια, οδικοί άξονες (αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι), τουρισμός, καταπολέμηση του εγκλήματος κ.ά., οι οποίες, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές, στην κοινή διακήρυξη ενισχύουν περαιτέρω τις ήδη άριστες διμερείς σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή