Τροπολογία για μη δηλωθέντα αναδρομικά

Τροπολογία για μη δηλωθέντα αναδρομικά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκπτωση στις προσαυξήσεις κατά 80% και διαγραφές των προστίμων κλείνει η κυβέρνηση το θέμα που προέκυψε με τα αναδρομικά για τους 71.000 συνταξιούχους που «ξέχασαν» να τα δηλώσουν. Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή και με την παρέμβαση αυτή επιλύεται το ζήτημα με τα αναδρομικά που δημιουργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η εφορία. Σε όσους η κυβέρνηση επέβαλε από λάθος φόρο, ενώ είχαν πληρώσει κανονικά τον φόρο που προέκυψε για τα αναδρομικά, αυτός θα διαγραφεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Ηδη, χθες, κατατέθηκε η πρώτη τροπολογία η οποία ορίζει ότι «οφειλές από πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που εκδόθηκαν μέχρι 31.12.2019, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση, για αποδοχές που εισπράχθηκαν αναδρομικά εντός του 2013, καθίστανται ληξιπρόθεσμες στις 29.5.2020».

Με τη δεύτερη τροπολογία που θα κατατεθεί προσεχώς προβλέπονται τα εξής:

1. Δυνατότητα κατάθεσης τροποποιητικών δηλώσεων από τους συνταξιούχους για τη δήλωση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται. Ετσι θα καταστεί εφικτό τα ποσά να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα της κάθε χρονιάς και όχι να προστεθούν στο σύνολό τους σε μια χρονιά, κάτι που θα είχε  ως αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του φόρου.

2. Διαγραφή των ποσών φόρου που λανθασμένα βεβαιώθηκαν στους συνταξιούχους από τις ΔΟΥ. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000  συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν λάβει το 2013, πήραν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου τα εκκαθαριστικά με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν ξανά και μάλιστα φουσκωμένο φόρο για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση 2 ή 3 ετών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι με μια αίτησή τους στην Εεφορία θα μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και να διαγράψουν τον φόρο που τους βεβαιώθηκε.

3. Μείωση των προσαυξήσεων στο 20% ή διαφορετικά έκπτωση στις προσαυξήσεις κατά 80%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή