Αυξάνονται και πληθύνονται οι πάμπλουτοι Κινέζοι

Αυξάνονται και πληθύνονται οι πάμπλουτοι Κινέζοι

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ χάνουν από την Κίνα την πρωτοκαθεδρία τους ως προς το πόσους δισεκατομμυριούχους μπορούν να δημιουργήσουν, σύμφωνα με τον τελευταίο κατάλογο πλουσίων, που καταρτίζει το κινεζικό Ινστιτούτο Ερευνών Χουρούν. Ωστόσο, οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι διατηρούν τα πρωτεία ως προς το ύψος των περιουσιών τους και στην κορυφή βρίσκεται για τρίτη χρονιά ο δημιουργός της Αmazon, Τζεφ Μπέζος, με 140 δισ. δολάρια.  Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Καταλόγου, η Κίνα, η Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ  δημιούργησαν το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020 τριπλάσιους νέους δισεκατομμυριούχους (182 τον αριθμό) από τις Ηνωμένες Πολιτείες (59 τον αριθμό). Οι κύριοι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνταν και αποκόμισαν υψηλά κέρδη, ήταν η φαρμακοβιομηχανία και η ψηφιακή ψυχαγωγία.

Αν και η εμφάνιση της επιδημίας του κορωνοϊού έχει πλήξει δραστικά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ταυτόχρονα συνέτεινε στο να αυξηθεί η χρηματιστηριακή αξία κινεζικών εταιρειών στη διαδικτυακή εκπαίδευση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την παραγωγή εμβολίων, όπως αναφέρεται στον Κατάλογο Πλουσίων Χουρούν. Δεδομένου ότι εκατομμύρια Κινέζοι παραμένουν έγκλειστοι στα σπίτια τους λόγω της επιδημίας και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις, έχει εκτιναχθεί η ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες ευρείας γκάμας. Και αυτό σημαίνει πως ολοένα και περισσότερα κέρδη σωρεύουν δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ρόμπιν Λι, ιδρυτής της Baidu, που διατηρεί τη δημοφιλή πλατφόρμα βίντεο iQiyi. Εξίσου ωφελημένοι από τον κορωνοϊό είναι και οι επιχειρηματίες με δραστηριότητες στη φαρμακοβιομηχανία, όπως ο Αν Κανγκ της Hualan Biological Engineering και ο Τζιάνγκ Ρενσένγκ της Zhifei Biological Products. Οπως αναφέρει ο Ρούπερτ Χούγκεβερφ, που είναι υπεύθυνος για τον Κατάλογο Πλουσίων Χουρούν, «η Κίνα έχει σήμερα περισσότερους δισεκατομμυριούχους από τις ΗΠΑ και την Ινδία μαζί». Οι ΗΠΑ διαθέτουν συνολικά 629, η Ινδία 137 και 799 η Κίνα.

Στην κορυφή της λίστας, ωστόσο, με κριτήριο το ύψος των περιουσιακών στοιχείων παραμένουν οι Αμερικανοί. Πρώτος φιγουράρει ο Τζεφ Μπέζος της Amazon με 140 δισ. δολάρια, ενώ στην 21η θέση βρίσκεται ο πλουσιότερος μεταξύ των Κινέζων, ο Τζακ Μα, ιδρυτής του ψηφιακού σούπερ μάρκετ Alibaba με 45 δισ. δολάρια. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο στην ιστορία αυτή είναι ότι Ρεν Ζενγκφέι, ιδρυτής του κολοσσού τηλεπικοινωνιών της Huawei, η οποία έχει μπει στη «μαύρη» λίστα της Ουάσιγκτον, είχε μία αύξηση της προσωπικής περιουσίας του κατά 7% στα 3 δισ. δολάρια – η περιουσία αυτή είναι σχεδόν ισοδύναμη με τον «χειρότερο εχθρό» του, τον Ντόναλντ Τραμπ. Πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων, τέλος, στέφεται το Πεκίνο, πέμπτη συνεχή χρονιά με 110 πάμπλουτους έναντι 98 της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή