Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/02/20)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιλογή εισφορών

Δύο εβδομάδες περιθώριο, από αύριο Παρασκευή 28/2 έως και την Παρασκευή 13 Μαρτίου, θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες για να διαλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θέλουν να ενταχθούν για κύρια ασφάλιση και υγεία. Η σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/epilego/) θα ανοίξει τελικά αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που αναμένεται σήμερα.  Οσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος. Στη συνέχεια, ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Προσοχή: Οσοι έχουν και εισφορές επικούρησης ή και εφάπαξ, θα πρέπει να πληρώσουν τα ποσά που ήδη έχουν αναρτηθεί στα σχετικά ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ. Η επιλογή νέας κατηγορίας, εάν το επιθυμούν, θα γίνει τον Ιούλιο.

Μεγάλη ζήτηση για επιδότηση εγκατάστασης φυσικού αερίου

Περισσότερες από 8.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα στο πρόγραμμα επιδότησης της εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο που ξεκίνησε η ΕΔΑ Αττικής. Η  εταιρεία μελετάει επέκταση του προγράμματος, αλλά και παροχή πρόσθετων κινήτρων για τη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου σε περισσότερες δραστηριότητες, πλην της θέρμανσης, όπως μαγείρεμα, κλιματισμός, στεγνωτήρια κ.λπ. Παράλληλα, υλοποιεί πρόγραμμα ανάπτυξης 150 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επέκταση του δικτύου της κατά 690 χλμ. και διπλασιασμό των ενεργών συνδέσεων την επόμενη πενταετία σε όλη την Αττική.

Πώς μια ιδέα μπορεί να γίνει επιχείρηση

Τα συμπεράσματα τεσσάρων εκπαιδευτικών σεμιναρίων για θέματα καινοτόμου επιχειρηματικότητας, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, θα τεθούν επί τάπητος σήμερα σε εκδήλωση των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης. Στη συνάντηση, που θα λάβει χώρα στην έδρα της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ,  θα παρουσιαστούν τα διδάγματα των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν στη Χάιφα του Ισραήλ. Αντικείμενό τους είχαν νεοφυείς εταιρείες και το πώς μια ιδέα μπορεί να μεταμορφωθεί σε επιχείρηση.

Δυναμική ανάπτυξη 15% το β΄ τρίμηνο στην Κίνα

Την ώρα που τα σενάρια για παγκόσμια ύφεση λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού έχουν μπει στο τραπέζι των αναλυτών, η JP Morgan εκτιμάει ότι η κινεζική οικονομία θα σημειώσει δυναμική ανάκαμψη το β΄ τρίμηνο, η οποία μπορεί να φτάσει το… 15% σε ετήσια βάση. Οπως δήλωσε ο αναλυτής της τράπεζας, Τζόζεφ Λούπον, έπειτα από ύφεση της τάξεως του 4% που θα σημειωθεί στη χώρα το α΄ τρίμηνο, λόγω και των ισχυρών τριγμών που δημιουργεί το ξέσπασμα του ιού, είναι πιθανό να δούμε σημαντικό ριμπάουντ στη συνέχεια. Παράλληλα, εκτιμάει ότι οι κινεζικές αρχές θα προχωρήσουν σε ισχυρά μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, βοηθώντας τη χώρα να ανακάμψει από αυτόν τον «μαύρο κύκνο».

Κίνδυνος επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων

Αν και οι αρμόδιοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ο κίνδυνος το Δημόσιο να επιστρέψει κοινοτικά κονδύλια που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα μεγάλα έργα είναι ορατός, σύμφωνα με την πέμπτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενδεικτικά, για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επιστροφής των κοινοτικών κονδυλίων, της τάξεως των 225 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο ποσό της κοινοτικής χρηματοδότησης του έργου. Κι αυτό επειδή η ελληνική πλευρά δεν τήρησε τη δέσμευσή της για την έγκαιρη παραχώρηση της διαχείρισης της έκτασης σε ιδιώτες. Ας σημειωθεί ότι το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο συνοδευόταν από υποχρέωση λειτουργίας μέχρι τον Μάρτιο του… 2019, η οποία απορρέει από την 19.7.2017 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής C (2017) 5027 final, αλλά και τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας έναντι των δανειστών. Ακόμη, όμως, βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή