Τα λάθη της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό

Τα λάθη της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερτίμησε τις αντοχές των πληθυσμών των νησιών. Η ανοχή που επέδειξαν οι ντόπιοι από το 2015 αντιμετωπίσθηκε ως δεδομένη. Δεν έλαβε υπόψη της τον κορεσμό, την κόπωση και τις συνέπειες της ανασφάλειας. Βασικός παράγων ανασφάλειας, η αδυναμία να προβλεφθεί ένα όριο στην εξέλιξη των ροών. Οταν ο κ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε τη Μόρια και διαπίστωσε ότι όλα πάνε καλά, μίλησε αδιαφορώντας για την εμπειρία των περιοίκων. Θα έπρεπε να επισκεφθεί το Βοστάνειο, το μοναδικό νοσοκομείο της Λέσβου, νύχτα, για να καταλάβει ότι τίποτε δεν πάει καλά. Υποσχέθηκε ότι θα ελέγξει τα θαλάσσια σύνορα. Παρ’ όλα αυτά, οι ροές συνέχισαν ανενόχλητες, ορισμένες δε ΜΚΟ συνεχίζουν να συνεργάζονται με τους διακινητές της απέναντι ακτής. Στους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν από τις εκλογές είχε όλο τον χρόνο να ξεχωρίσει όσες κάνουν ανθρωπιστικό τουρισμό εις βάρος των ντόπιων από όσες προσφέρουν έργο.

Ανακοίνωσε τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα, όμως έδωσε προτεραιότητα στα κλειστά κέντρα στη Λέσβο και στη Χίο. Τις συνέπειες τις παρακολουθούμε εδώ και μέρες. Ομάδες που μεταμορφώνονται σε αγέλες, όπως αυτή που επιτέθηκε στον ξαπλωμένο στο κρεβάτι του αστυνομικό στον Καρφά της Χίου, ενώ ο συνάδελφός του φώναζε «Οχι, παιδιά, μην τον χτυπάτε». Στη Λέσβο, αστυνομικός τραυματίστηκε από σκάγια. Εικόνες ντροπής για όλους μας. Στις αγέλες συνεργάζονται αρμονικά ακροδεξιοί με τη συνήθη αλητεία της Αριστεράς, μέλη ΜΚΟ που φροντίζουν τα επαγγελματικά τους συμφέροντα. Οι μεν δεν θέλουν κλειστά τα κέντρα και δεν θέλουν περιορισμούς στους μετανάστες, οι δε ζητούν να πετάξουν όλους τους μετανάστες στη θάλασσα. Οι κάτοικοι ζητούν ειρηνική διαμαρτυρία, όμως κυριαρχούν, ως συνήθως, οι φασαριόζοι. Και όλοι μαζί χτυπούν την αστυνομία.

Πίστεψε πραγματικά η κυβέρνηση ότι οι μετανάστες θα εμπλουτίσουν την ελληνική κοινωνία και θα λύσουν το δημογραφικό; Και αν το πίστεψε, γιατί το πίστεψε; Την τύφλωσαν οι γνωστές και πλέον βαρετές ενοχές απέναντι στην Αριστερά; Ή μήπως ο φιλελευθερισμός των δικαιωμάτων; Θα πρέπει να δει αυτό που βλέπουν τα μάτια όλων μας. Αφημένοι στην τύχη τους για χρόνια, οι ντόπιοι πληθυσμοί είναι αντιμέτωποι με μια καταναγκαστική συμβίωση που δεν ξέρουν πότε και αν θα τελειώσει. Τα γεγονότα στη Λέσβο και στη Χίο είναι σαφές ότι δυσκολεύουν οποιαδήποτε συνεννόηση με περιοχές της ηπειρωτικής χώρας για την αποσυμφόρηση των νησιών. Η κυβέρνηση, χθες, όταν απέσυρε τις δυνάμεις της αστυνομίας από τη Λέσβο και τη Χίο, έχασε την πρώτη σημαντική μάχη. Ο πόλεμος, όμως, με το μεταναστευτικό θα είναι μακρύς. Τα λάθη μπορούν να διορθωθούν, αρκεί να τα αναγνωρίσεις ως λάθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή