ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μεξικάνικα τάκος με χταπόδι, ανανά και σάλτσα αβοκάντο

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Θαλασσινά, Χταπόδι, Αβοκάντο, Ανανάς, Συνταγές, Πιπεριές, Σάλτσες / Ζωμοί, Τάκος

Εύκολο / Μερίδες: για 4 μερίδες / Προετοιμασία: 20΄ / Χρόνος: 35΄

Εξωτικά και πολύχρωμα, αυτά τα τάκος είναι ιδανικά για τραπέζι παρεΐστικο.

Υλικά
  • 1 χταπόδι περίπου 1.200 γρ., καθαρισμένο και καλά πλυμένο
  • 1 μικρή πιπεριά τσίλι, χοντροκομμένη
  • 5 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 8 μικρά τάκος


Για τη σαλάτα ανανά

  • 1½ φλιτζάνι φρέσκος ανανάς, σε πολύ μικρά κυβάκια
  • 1 φλιτζάνι λάχανο λευκό, ψιλοκομμένο, ανακατεμένο με αλάτι, 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο και ελαφρώς στυμμένο
  • 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 3 κουτ. σούπας κόλιανδρος ή μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ. σούπας χυμός μοσχολέμονου
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι


Για την πικάντικη σάλτσα

  • 1 ώριμο αβοκάντο, λιωμένο με το πιρούνι
  • 1 κουτ. σούπας καυτερή σάλτσα Sriracha, Tabasco ή σάλτσα τσίλι (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 3 κουτ. σούπας χυμός μοσχολέμονου
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Βάζουμε το χταπόδι σε ταψί που να το χωράει ακριβώς, με τις βεντούζες προς τα πάνω, ρίχνουμε την πιπεριά, το πιπέρι και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, ώστε να ψηθεί μέσα στα υγρά του για περίπου 30 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε.

Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το χταπόδι για 4-5 λεπτά, ίσα ίσα να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το πασπαλίζουμε με το σουσάμι και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα και σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη σάλτσα.

Γεμίζουμε τα τάκος με σαλάτα, χταπόδι και σάλτσα και σερβίρουμε.

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Μεξικάνικες μπίρες!

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ