Εναλλακτικές λύσεις για τα κλειστά κέντρα θα αναζητήσουν οι φορείς των νησιών

Εναλλακτικές λύσεις για τα κλειστά κέντρα θα αναζητήσουν οι φορείς των νησιών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συμφωνήθηκε οι τοπικοί άρχοντες να αναζητήσουν και υποβάλουν προς την κυβέρνηση ρεαλιστικές λύσεις, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και ενδεχομένως εναλλακτικές προτάσεις για τη χωροθέτηση των κλειστών κέντρων, σε θέσεις διαφορετικές από αυτές που έχουν ήδη επιταχθεί.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη λήξη της συνεδρίασης, σημειώνεται ότι τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνάντηση τονίστηκε ότι «οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές».

«Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης», προσθέτει η ανακοίνωση, «θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις».

Το Μαξίμου θεωρεί επίσης ότι «διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες» και γνωστοποίησε ότι «συμφωνήθηκαν μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα  περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και το ερχόμενο Σάββατο.

Μηταράκης: Ανάγκη δράσεων

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με αυτοδιοικητικά στελέχη των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη δράσεων για τη μείωση των ροών και για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης.

«Υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «επιβεβαιώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων, επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και να κλείσουν οι άναρχες δομές στα νησιά του Αιγαίου και να αντικατασταθούν με κλειστές δομές».

Γόνιμος διάλογος

Από πλευράς αυτοδιοικητικών μίλησε ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρνατζης, ο οποίος ανέφερε ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος σε πολύ καλό κλίμα και ότι μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί και τα τρία μεγάλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αρχής γενομένης από την Σάμο.

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

«Ούτε μισή συγγνώμη στους νησιώτες από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη για την ακραία βία που προκάλεσαν» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την συνάντηση  του Μαξίμου και προσθέτει: Το Μέγαρο Μαξίμου μας ενημερώνει ότι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς διεξήχθη «σε εποικοδομητικό κλίμα». Δεν λέει όμως ούτε λέξη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ούτε λέξη για τις επιτάξεις ακινήτων, ούτε λέξη για τα κλειστά κέντρα – φυλακές. Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει έστω μια συγγνώμη από τους νησιώτες μας για την πρωτοφανή βία και καταστολή που βίωσαν τις τελευταίες μέρες με αποκλειστική ευθύνη του ίδιου και του κ. Χρυσοχοΐδη που παραμένει εξαφανισμένος. Ντροπή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή