Τούρκοι στρατιώτες νεκροί σε βομβαρδισμούς στη Συρία – Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν

Τούρκοι στρατιώτες νεκροί σε βομβαρδισμούς στη Συρία – Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες φέρεται να έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Συρία από βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων – συμμάχων του Ασαντ – νότια της Ιντλίμπ, καθώς η ένταση ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τα στρατεύματα του καθεστώτος, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, κλιμακώνεται.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolou, κατά το βομβαρδισμό σκοτώθηκαν εννέα στρατιώτες ενώ τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για περισσότερους.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ως άμεσα αντίποινα η Άγκυρα «εξουδετέρωσε 1.709 στοιχεία του καθεστώτος στην Ιντλίμπ». 

Ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε επείγουσα στρατιωτική σύσκεψη, η οποία διήρκεσε δύο ώρες στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του συγκάλεσε και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που επικρίνει σφοδρότατα τον Ερντογάν για την πολιτική του στο Συριακό. 

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους Αμερικανούς για το θέμα. 

Νωρίτερα την Πέμπτη, η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας μετέδωσε πως ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι στρατιώτες στην περιοχή του Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων, προσπαθώντας να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Η είδηση, που προέρχεται από τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου Rossiya 24, μεταδόθηκε την ώρα που Τούρκοι και εκπρόσωποι των Σύρων ανταρτών υποστήριξαν πως οι αντικυβερνητικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από τον τουρκικό στρατό, κατέλαβαν την πόλη Ναϊράμπ στο Ιντλίμπ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε νωρίτερα την Πέμπτη την Τουρκία ότι παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία για τη Συρία, στέλνοντας παρανόμως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βάλλοντας με το πυροβολικό της στην Ιντλίμπ για να στηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή