Σε «ευαίσθητη ισορροπία» λόγω κορωνοϊού

Σε «ευαίσθητη ισορροπία» λόγω κορωνοϊού

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη θέση και η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί είτε θετικά είτε αρνητικά, αναλόγως του πώς θα τη χειριστούμε», τόνισε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσιους, προσθέτοντας ότι ο παθογόνος παράγοντας έχει τη δυναμική πρόκλησης πανδημίας. «Δεν είναι ο χρόνος για φόβο, αλλά για δράση, προκειμένου να σώσουμε ζωές», τόνισε. Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός COVID-19 σε ολόκληρο τον κόσμο. Πλέον κρούσματα καταγράφονται σε όλες τις ηπείρους, εκτός της Ανταρκτικής, καθώς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 82.400 κρούσματα και 2.804 θάνατοι, από τους οποίους οι εξήντα εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.

Παρά την παγκόσμια εξάπλωση που παθογόνου παράγοντα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος για τις ΗΠΑ είναι «πολύ μικρός» και ότι η χώρα είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση, παρά την προχθεσινή σύσταση του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης (CDC) προς τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για «πανδημία που θα διαταράξει σημαντικά την καθημερινότητά τους». Ο Αμερικανός πρόεδρος, εξάλλου, ισχυρίστηκε ότι ο ιός ήδη ελέγχεται. Στις ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί 59 κρούσματα, εκ των οποίων τα 42 αφορούν άτομα που επέστρεψαν από το κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess». Ο Αμερικανός πρόεδρος, επίσης, διόρισε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς ως συντονιστή των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η ταυτοποίηση ενός κρούσματος στην Καλιφόρνια που δεν είχε ταξιδέψει σε μέρη που ενδημεί ο ιός, ούτε είχε έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν προσβληθεί από τον COVID-19, όπως ανακοίνωσε το CDC, γεγονός που υποδεικνύει το ενδεχόμενο «τοπικής μετάδοσης».

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την κατάσταση «κρίσιμη», τονίζοντας ότι η πανδημία είναι αναπόφευκτη στη Γαλλία, ενώ και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι «ότι όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν πως η υφήλιος θα μπει σε φάση πανδημίας».

Στην Ιταλία, τα κρούσματα κορωνοϊού COVID-19 αυξάνονται με ταχύ ρυθμό και χθες ανήλθαν σε 528, ενώ οι θάνατοι σε 14. Η επιδημία έχει προκαλέσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, μετέβη χθες στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ενώ ζήτησε την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και της κυβέρνησής του, προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» και να διεξαχθούν τον Οκτώβριο εκλογές.

Νέα κρούσματα ανέφεραν η Δανία και η Εσθονία, ενώ στο Ιράν, μία από τις επιδημικές εστίες, τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 254 και οι νεκροί είναι τουλάχιστον 26. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον COVID-19 προσβλήθηκε και η αντιπρόεδρος της χώρας, για θέματα Γυναίκας και Οικογένειας, Μεσουμέ Εμπντεκάρ. Στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης της νόσου, οι ιρανικές αρχές ματαίωσαν την προσευχή της Παρασκευής στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ απαγόρευσαν και την είσοδο Κινέζων υπηκόων στη χώρα. Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα των ξένων προσκυνητών που θα ήθελαν να επισκεφθούν τη Μέκκα, αλλά παραμένει, επί του παρόντος, άγνωστο ποια θα είναι η τύχη του «χατζ» που ξεκινάει τον Ιούλιο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε, χθες, το γεγονός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δεν χοροστάτησε σε προγραμματισμένη θεία λειτουργία επειδή ένιωσε αδιαθεσία, ενώ την Τετάρτη εμφανίστηκε να φτερνίζεται και να βήχει. Μερικές ώρες νωρίτερα χαιρετούσε και φιλούσε τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, επ’ ευκαιρίας της πρώτης Τετάρτης της Σαρακοστής.  

Νόσησε για δεύτερη φορά

Στην Ιαπωνία, όπου τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα διακόσια, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ζήτησε το κλείσιμο όλων των σχολείων μέχρι να ελεγχθεί η επιδημία, ενώ έχουν ακυρωθεί οι εκδηλώσεις, αθλητικές και μη, επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Με μεγάλο ενδιαφέρον εξετάζουν οι επιστήμονες την περίπτωση μιας ξεναγού, κατοίκου Οζάκα, που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό για δεύτερη φορά, αφού είχε νοσηλευτεί και αναρρώσει στα τέλη Ιανουαρίου. Οταν ελέγχθηκε στις 6 Φεβρουαρίου ήταν αρνητική στον παράγοντα. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε και πάλι θετική στον ιό, πραγματικότητα που κάνει τους ειδικούς να υποπτεύονται μία «διφασική» ασθένεια, όπως είναι ο άνθρακας.

Τέλος, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε, χθες, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, οι καραντίνες που επιβάλλονται με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού να είναι «αναλογικές» με την απειλή και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή