Αυστηρότερος ο έλεγχος των συνόρων

Αυστηρότερος ο έλεγχος των συνόρων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην αναβάθμιση του ελέγχου των συνόρων της χώρας ανακοίνωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως, από τη στιγμή που στις ροές περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν –όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού– και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν, η Ελλάδα επικαλείται τον κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικώς την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των σκαφών και ο αριθμός των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως για αυτή την απόφασή του έχει ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της υγείας ολόκληρης της Ευρώπης». Το ίδιο μάλιστα θα πράξει και προς την Τουρκία, ενώ ξεκινάει και διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα επεισόδια στα νησιά, χαρακτηρίζοντας «άνανδρο» να χτυπούν αστυνομικούς την ώρα που κοιμούνται «εκμεταλλευόμενοι τις εντολές για αυτοσυγκράτηση». Οπως τόνισε, μάλιστα, «όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν», αλλά παράλληλα θα ερευνηθούν και «περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία».

Την ίδια ώρα, θέλοντας να ρίξει τους τόνους με τους κατοίκους, υπογράμμισε πως «καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών», είπε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τους όμως την ίδια ώρα «να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους», απομονώνοντας «όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ και τοπικούς συμφεροντολόγους». Το τρίπτυχο της κυβέρνησης, όπως το ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι «προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές». Είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί.

Με αυτοδιοικητικούς

Η πρωθυπουργική πρόθεση για εκτόνωση της κατάστασης στα νησιά φάνηκε και από τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους αυτοδιοικητικούς, χθες το απόγευμα. Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Χατζηκομνηνός, ενώ συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, και Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης. Ο κ. Μουτζούρης δεν παρέστη τελικώς, με τον επίσημο λόγο να είναι πως έχασε την πτήση και τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως αν ερχόταν «θα τον δεχόμασταν». Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στους δημάρχους πως το σχέδιο της κυβέρνησης για κλειστές δομές είναι δεδομένο και τους ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, συνδράμοντας στην προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή