Οχι, οι κατινιές δεν είναι… αλατοπίπερο

Οχι, οι κατινιές δεν είναι… αλατοπίπερο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι πως τα κάθε είδους ριάλιτι και τηλεοπτικούς διαγωνισμούς οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούμε σαν μηχανισμούς αποσυμπίεσης· ένοχες απολαύσεις που μας χαλαρώνουν έπειτα από μια έντονη μέρα στο γραφείο, δίχως να απαιτούν την προσοχή που χρειάζεται, π.χ., μια ταινία ή τηλεοπτική σειρά. Ανάμεσα στις υπόλοιπες τέτοιες εκπομπές –όσες δηλαδή έχω παρακολουθήσει– από πέρυσι ξεχώρισα το MasterChef. Λίγο η αγάπη για τη μαγειρική, λίγο οι συνεχόμενες δοκιμασίες που κρατούν το ενδιαφέρον και περισσότερο οι τρεις αξιόλογοι σεφ-κριτές-παρουσιαστές, οι οποίοι δίνουν μια αίσθηση πως όσα παρακολουθείς είναι «σημαντικά» –κι ας μην είναι–, το συγκεκριμένο παιχνίδι μοιάζει αρκετά διαφορετικό από τα υπόλοιπα.

Ισως βέβαια θα έπρεπε να πούμε «έμοιαζε», μιας και ο τέταρτος κύκλος, ο οποίος ξεκίνησε πρόσφατα, φαίνεται να υιοθετεί άλλα, λιγότερο ευχάριστα στοιχεία. Προφανώς όσοι ασχολούνται με τα σενάρια τέτοιων παιχνιδιών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ίντριγκα και η κόντρα, ακόμα κι αν αυτή προκαλείται άνευ λόγου και αιτίας, «πουλάει» στο κοινό. Και αυτό συμβαίνει είτε μιλάμε για μοντέλα είτε για τραγουδιστές, είτε για survivors σε εξωτικά νησιά, είτε για… μάγειρες. Στην περίπτωση του MasterChef ωστόσο η προσπάθεια «να βάλουμε τον κόσμο να τσακωθεί για να ανεβούν τα νούμερα» μοιάζει πιο αταίριαστη και αμήχανη από οπουδήποτε αλλού. Αφήστε που τα νούμερα είναι ούτως ή άλλως υψηλά.

Ακόμα πιο δυσάρεστο είναι να βλέπεις σοβαρούς επαγγελματίες, όπως οι τρεις κριτές, να επιδιώκουν να στήσουν μικρές κόντρες μεταξύ των διαγωνιζομένων, κόντρα πιθανότατα στις δικές τους αντιλήψεις. Οι δε δοκιμασίες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις φέτος σχεδιασμένες ώστε να προωθούν τις εντάσεις και να αναδεικνύουν το εγωιστικό πνεύμα. Και πραγματικά δεν υπάρχει ανάγκη για όλα αυτά. Σε μια σεζόν που το μαγειρικό επίπεδο δείχνει να είναι πολύ ανώτερο από την προηγούμενη και οι δοκιμασίες φέρνουν ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα, είναι κρίμα παίκτες και παραγωγή να αναλώνονται σε… κατινιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή