Πειθαρχούν οι δήμαρχοι, ερώτημα οι καρναβαλιστές

Πειθαρχούν οι δήμαρχοι, ερώτημα οι καρναβαλιστές

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πειθαρχήσουν με την υπουργική απόφαση να ακυρωθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, παρά τη διαφωνία τους, τονίζουν οι δήμαρχοι των πόλεων που παραδοσιακά πρωτοστατούν στις Aπόκριες. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει πώς θα αντιδράσουν οι ίδιες οι ομάδες των καρναβαλιστών που έχουν εργαστεί για τις παρελάσεις ολόκληρο τον χρόνο. Οπως τονίζουν οι τοπικοί άρχοντες, πρόκειται για ομάδες που λειτουργούν με βάση εσωτερικό κανονισμό και δεν λαμβάνουν εντολές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται μέτρα στήριξης για τις απώλειες εσόδων που συνεπάγεται η ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων.

Στην Πάτρα, την πόλη επίκεντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης προανήγγειλε την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, με αφορμή την παράδοση του κτιριακού συγκροτήματος των παλαιών σφαγείων, που θα αποτελεί κόμβο δημιουργίας, με επίκεντρο το πατρινό καρναβάλι. Παρά το γεγονός ότι η αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό, πλήττει τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της Πάτρας και προκαλεί σημαντική οικονομική ζημία στην τοπική αγορά, εντούτοις δήμος και επαγγελματίες αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την απόφαση. Οπως τόνισε ο κ. Πελετίδης, «είναι ένα υποχρεωτικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας, το οποίο είναι πρώτιστο καθήκον για όλους μας». Παράλληλα επεσήμανε ότι «η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων προκάλεσε αναστάτωση, πικρία, δυσαρέσκεια και απογοήτευση στους εργαζομένους του δήμου, στους συνδημότες μας και στα καρναβαλικά γκρουπ, που όλο τον χρόνο δημιουργούν το κορυφαίο καρναβάλι της Ελλάδας».

Πάντως, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «ζητάμε από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση του δήμου και του καρναβαλικού οργανισμού, καθώς και την αποζημίωση των καρναβαλικών πληρωμάτων και των επαγγελματιών, που θα υποστούν οικονομικές συνέπειες από τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής νομού Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου, τόνισε μιλώντας στην «Κ» ότι «εμείς ως σύλλογος λέμε ότι πάνω απ’ όλα είναι η υγεία των πολιτών», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «η πόλη έχει υποστεί ένα σοκ, αφού η Πάτρα περίμενε το τετραήμερο της Αποκριάς, για να πάρουν μία οικονομική ανάσα οι επιχειρήσεις». Επίσης, ανέφερε ότι «στην Πάτρα λειτουργούν 2.000 καταστήματα εστίασης και αναψυχής και συνολικά στην Αχαΐα 3.000, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά φθάνουν τους 30.000». Σχετικά με τις αποφάσεις που πήρε χθες ο σύλλογος, είπε ότι «θα αυξήσουμε τα μέτρα προστασίας και υγιεινής μέσα στα καταστήματα, ώστε πελάτες και εργαζόμενοι να αισθάνονται πιο ασφαλείς». Παράλληλα, σημείωσε ότι «θα ζητήσουμε νομοθετική παρέμβαση, ώστε να υπάρξουν ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων απέναντι στο κράτος και τις τράπεζες, μέχρι να τελειώσει η περιπέτεια με τον κορωνοϊό».

Oσον αφορά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, είπε στην «Κ» ότι «είναι λογικό ο δήμαρχος της κάθε περιοχής που γίνονται καρναβαλικές εκδηλώσεις να συμφωνεί με την αναβολή τους, διότι δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη πάνω του». Σχετικά με τις ακυρώσεις κρατήσεων, ανέφερε ότι «αναμένουμε ακυρώσεις από οργανωμένες εκδρομές ανθρώπων που η ηλικία τους είναι άνω των 50 ετών», ενώ όσον αφορά τους μεμονωμένους επισκέπτες, είπε ότι «είναι πιθανόν να υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις», διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «τα πάρτι θα γίνουν στην Πάτρα και δεν νομίζω ότι η πόλη θα ηρεμήσει το Σαββατοκύριακο». 

«Γιατί στοχοποιήθηκαν τα καρναβάλια ενώ πρόκειται για υπαίθριες εκδηλώσεις;» αναρωτιέται ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, που δηλώνει πάντως ότι θα πειθαρχήσει με την υπουργική απόφαση. Χθες αναμενόταν να συνεδριάσει η ολομέλεια των 40 περίπου ομάδων που οργανώνουν το καρναβάλι του Ρεθύμνου, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή