Ποδόσφαιρο: Χτίζοντας γερά θεμέλια

Ποδόσφαιρο: Χτίζοντας γερά θεμέλια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ομάδα στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης, την Πρέμιερ Λιγκ, τα πολλά χρήματα, οι ετήσιες απολαβές από χορηγούς, εισιτήρια και τρόπαια σημαίνουν επένδυση σε νέους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές. Για την ομάδα του Σον Ντάις, Μπέρνλι, σημαίνουν επένδυση σε γηπεδικές υποδομές, γεγονός που αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση στο πρωτάθλημα της Αγγλίας.

Την τελευταία πενταετία, η Μπέρνλι αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ, με αποτέλεσμα να έχει εντάξει στα ταμεία της περίπου 460 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα, η ομάδα του Λάνκασαϊρ επένδυσε στις εγκαταστάσεις της και το 2017 ολοκλήρωσε το Μπάρνφιλντ. Αυτή η νέα υποδομή αποτελεί το προπονητικό κέντρο της ομάδας με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και πρωτοποριακό ιατρείο. Αυτή η ιδέα –ότι τα κέρδη της ομάδας από την Πρέμιερ Λιγκ θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στο «εσωτερικό» του συλλόγου– ήταν κάτι που ο Αγγλος προπονητής έθεσε από την πρώτη του κιόλας συνάντηση με τη διοίκηση της Μπέρνλι το 2012, όταν και ανέλαβε. Ο Ντάις είχε εξηγήσει μάλιστα πως «με τα κέρδη της Πρέμιερ Λιγκ πρέπει να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε πράγματα που σημαίνουν κάτι».

Την προσέγγιση αυτή στήριξε και η διοίκηση της Μπέρνλι, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί το Μπάρνφιλντ. Οι φίλαθλοι των «Κλάρετς» όμως δεν υποστήριζαν το πλάνο πάντα. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Μάικ Γκάρλικ, δήλωσε πρόσφατα ότι γνώριζε πως υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες οι οπαδοί ίσως προτιμούσαν από την ομάδα να επενδύσει χρήματα σε νέους ποδοσφαιριστές και να δυναμώσει το ρόστερ της ομάδας. Μέχρι και το 2018 όμως, η Μπέρνλι δαπάνησε μόλις λίγο περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων της ομάδας σε μισθούς παικτών. Ο καθηγητής λογιστικής και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κίεραν Μαγκουάιρ, τόνισε πως με το συγκεκριμένο πλάνο δεν υπάρχει χρέος στους ιδιοκτήτες, κάτι που είναι αξιοσημείωτο.

Με την ολοκλήρωση του προπονητικού κέντρου και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η Μπέρνλι εξετάζει πλέον πώς μπορεί να επενδύσει τα χρήματά της. Τις τελευταίες εβδομάδες συζητείται η περίπτωση για την αναβάθμιση του «Τερφ Μουρ», το οποίο παραμένει ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά γήπεδα στην Αγγλία. Το πιο σημαντικό βέβαια για την Μπέρνλι δεν είναι ότι απλώς σχεδίασε ένα νέο πλάνο για να χρησιμοποιήσει τα κέρδη της και να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις της, αλλά ότι συνεχίζει να κρατάει την συγκεκριμένη ιδεολογία και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση μεγάλων έργων. 

Παρά το γεγονός πως τη φετινή σεζόν η Μπέρνλι βρίσκεται στη 10η θέση της βαθμολογίας, σε περίπτωση που τα επόμενα χρόνια υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας, το πλάνο θα έχει αποτύχει. Η ομάδα της βόρειας Βρετανίας δεν επενδύει πολλά χρήματα σε νέες μεταγραφές και «ποντάρει» στους σημερινούς ποδοσφαιριστές της, με αποτέλεσμα να ρισκάρει και την παραμονή της στην Πρέμιερ Λιγκ. Οπως δηλώνει άλλωστε ο Μαγκουάιρ, το μοντέλο αυτό είναι «σαφώς πιο επικίνδυνο». Λίγες είναι οι ομάδες που έχουν υποβιβαστεί και έχουν καταφέρει να ξανά πρωταγωνιστήσουν σε μικρό χρονικό διάστημα στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή