Καθαρά κέρδη ύψους 185 εκατ. κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ το 2019

Καθαρά κέρδη ύψους 185 εκατ. κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ το 2019

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και το σύνολο του έτους ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ, παρά το αρνητικό περιβάλλον διύλισης. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου ανέρχονται στα 118 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο και στα 572 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους, ενώ τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη για το 2019 διαμορφώθηκαν στα 185 εκατ. ευρώ. H διοίκηση του ομίλου θα προτείνει στη γενική συνέλευση συνολικό μέρισμα για το 2019 ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Αντρέας Σιάμισιης τόνισε ότι ο όμιλος χρειάστηκε να διαχειριστεί, για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, μια σημαντική επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος.

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον προκλήσεων ανταποκριθήκαμε με μεγάλη επιτυχία, βελτιώνοντας τον ισολογισμό μας και διατηρώντας υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους μας. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η έκδοση του ευρωομολόγου ύψους 500 εκατ. με επιτόκιο 2%, το χαμηλότερο επίπεδο δανεισμού για τον όμιλο εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, ανοίγοντας παράλληλα τη διεθνή αγορά ομολόγων για άλλες ελληνικές εταιρείες», τόνισε ο κ. Σιάμισιης. Επιπλέον, συμπλήρωσε ο ίδιος, «επικαιροποιήσαμε τη στρατηγική μας, εστιάζοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τόσο όσον αφορά τη λειτουργία όσο και σε νέες επενδύσεις, αλλά και στην ανάπτυξη σε δραστηριότητες που θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ομίλου κατά 50% μέχρι το 2030, με διατηρήσιμες αποδόσεις, στο πλαίσιο του οράματός μας να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα παραπάνω κατέστησαν δυνατά χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων σε όλες τις εταιρείες του ομίλου, τους οποίους και ευχαριστώ». Το 2019, ο κλάδος διύλισης των ΕΛΠΕ σημείωσε ικανοποιητική κερδοφορία, λόγω των υψηλών επιδόσεων των διυλιστηρίων και εκμετάλλευσης ευκαιριών τιμολόγησης αργών στην περιοχή, παρά τη σημαντική υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων και τα προβλήματα στον εφοδιασμό αργού στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση της συνεισφοράς του κλάδου λιανικής εμπορίας και διατήρησης της κερδοφορίας των πετροχημικών σε υψηλά επίπεδα.

Με βασικό πυλώνα της επιχειρηματικής στρατηγικής του την κατοχύρωση σημαντικού ρόλου στην ενεργειακή μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο όμιλος των ΕΛΠΕ στοχεύει στη μεγιστοποίηση των αποδόσεων στις βασικές δραστηριότητές του, καθώς και στην ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου στον ενεργειακό κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη εξαγορά χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 240 MW στην περιοχή της Κοζάνης, από τη γερμανική εταιρεία Juwi. To έργο, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έως το τέλος του 2021, θα αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα και θα συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά της Ευρώπης. Η συναλλαγή επιταχύνει την επίτευξη του στόχου για 300 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Στο τέλος Νοεμβρίου του 2019, εξάλλου, το διυλιστήριο Ασπροπύργου ολοκλήρωσε τη μετάβασή του στο νέο μοντέλο λειτουργίας για παραγωγή νέων προδιαγραφών ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός), εξασφαλίζοντας τον εφοδιασμό των ελληνικών λιμανιών με αποθειωμένα, υψηλής ποιότητας καύσιμα. Ο όμιλος αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του και στο φυσικό αέριο, στη βάση της εξόδου του από τις δραστηριότητες της διανομής και από μειοψηφικές συμμετοχές στην εμπορία. Οπως είναι ήδη γνωστό, διαθέτει από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ τη συμμετοχή του στη ΔΕΠΑ Υποδομών (35%) σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ θα συμμετέχει στον διαγωνισμό για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ με όρους που επιτρέπουν την πώληση του μεριδίου του στον προτιμητέο επενδυτή σε περίπτωση που δεν θα είναι τα ΕΛΠΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή