Γούντι Αλεν, Τσώρτσιλ, Μαρκ Τουέιν και στο βάθος Πάσχος Μανδραβέλης

Γούντι Αλεν, Τσώρτσιλ, Μαρκ Τουέιν και στο βάθος Πάσχος Μανδραβέλης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική δημοσιογραφία πάσχει από έλλειψη χιούμορ. Οι Βρετανοί, αντιθέτως, είναι μαέστροι στη διάνθιση ακόμα και των πιο δύσκολων θεμάτων με σκέψεις που κάνουν τους αναγνώστες τους να λύνονται στα γέλια. Από τα κλασικότερα παραδείγματα  που μπορώ να θυμηθώ ήταν ένα κείμενο του Guardian για τους λόγους για τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Επειτα από παράθεση διάφορων επιχειρημάτων, ο συντάκτης είχε προσθέσει ότι, σε περίπτωση που η χώρα του ικανοποιήσει το αίτημα της Ελλάδος, μία σειρά από χώρες θα ζητήσουν τις δικές τους αρχαιότητες και «στο τέλος, το μόνο που θα μείνει να θαυμάζουμε στα βρετανικά μουσεία θα είναι δύο – τρεις  ελαιογραφίες με γρασίδι και κόκερ σπάνιελ». Τι θα είχε συμβεί αν ένας Ελληνας δημοσιογράφος είχε επικαλεστεί κάτι τόσο αστείο σε ένα ζήτημα που άπτεται μιας εθνικής διεκδίκησης; Δύσκολα ενσωματώνουμε το χιούμορ εμείς οι γραφιάδες, ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία υπάρχει το Twitter γι’ αυτή τη δουλειά.

Γούντι Αλεν, Τσώρτσιλ, Μαρκ Τουέιν και στο βάθος Πάσχος Μανδραβέλης-1

Ο Μανώλης Μητσιάς με τη σύζυγό του στην παρουσίαση.

Ο συνάδελφος Πάσχος Μανδραβέλης, πάντως, κάνει τη δική του σοβαρή προσπάθεια να βάλουμε δόσεις εκλεπτυσμένου χιούμορ στη ζωή μας. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε σε κεντρικό βιβλιοπωλείο το νέο του πόνημα με τίτλο «Τα έξυπνα τα λόγια τα μεγάλα», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο: ένα λεξικό έξυπνου λόγου με πάνω από 4.000 αποφθέγματα μεγάλων ανδρών και γυναικών σε θέματα  που απλώνονται από τη δουλειά και τον γάμο μέχρι την πολιτική και τον θάνατο.

Γούντι Αλεν, Τσώρτσιλ, Μαρκ Τουέιν και στο βάθος Πάσχος Μανδραβέλης-2

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Πρόκειται για μια εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου του «Είπαν», που είχε κυκλοφορήσει με μεγάλη επιτυχία πριν από μερικά χρόνια. Φανατικός αναγνώστης εξ απαλών ονύχων, ο Πάσχος τα αποθησαυρίζει εδώ και πολλά χρόνια τα ευφυολογήματα, πρώτα για να φανούν χρήσιμα στον ίδιο και μετά –γιατί όχι;– και σε όλους εμάς.

Γούντι Αλεν, Τσώρτσιλ, Μαρκ Τουέιν και στο βάθος Πάσχος Μανδραβέλης-3

Η Ξένια Κουναλάκη με την Αλεξάνδρα Χαριτάτου.

Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβαν τρεις stand-up κωμικοί και ο καλός συνάδελφος από τον ΣΚΑΪ Γιάννης Κολοκυθάς. «Ελπίζω να μιλήσετε για το χιούμορ με χιούμορ και να μη με εκθέσετε» ήταν τα πρώτα λόγια του Πάσχου Μανδραβέλη. Ο Σύλλας Σεραφείμ έπιασε αμέσως το πνεύμα και του είπε ότι το βιβλίο είναι καταπληκτικό, με χιλιάδες ωραίες ατάκες, αλλά δεν έχει ειρμό και υπόθεση: «Κάθε φορά τα έξυπνα τα λέει κάποιος διαφορετικός ήρωας, δεν έχω καταλάβει τι γίνεται». Ο Γιώργος Αγγελόπουλος είπε πως τα αποφθέγματα είναι πάντοτε πολύ χρήσιμα, ιδίως στις αντιπαραθέσεις, όπου πετάς ένα και καθαρίζεις, ενώ ο Γιώργος Χατζηπαύλου αναφέρθηκε στον ίδιο τον συγγραφέα. Ολοι μας στην «Κ» ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή