Πρώιμος κομπασμός

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσληψη των 1.500 ειδικών φρουρών εκτός διαδικασίας Πανελληνίων και η εμπλοκή ορισμένων από αυτούς σε τουλάχιστον ατυχή περιστατικά έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκρουση πήρε διαστάσεις προσωπικής βεντέτας, με τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση να επιτίθεται με ένταση στον επίσης πασοκογενή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η αξιοποίηση, όμως, του θέματος για αντιπολιτευτικούς λόγους δεν πρέπει να μας απομακρύνει από την ουσία. Πού βρίσκεται αυτή; Η πρόσληψη των νέων ειδικών φρουρών έγινε στα τέλη Οκτωβρίου και το πρώτο στάδιο της θεωρητικής τους εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε μόλις ένα μήνα αργότερα, την 25η Νοεμβρίου. Στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, όταν ανέλαβαν επισήμως υπηρεσία, έκαναν πρακτική άσκηση συμμετέχοντας σε περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ., με παλιά στελέχη της ομάδας. Εν ώρα υπηρεσίας, εκτελούν εντολές ανωτέρων τους δίχως προς το παρόν να έχουν υποπέσει σε σοβαρά λάθη. Δεν ισχύει το ίδιο μετά τη λήξη της βάρδιάς τους. Η ανωριμότητα, η έλλειψη εμπειρίας και ο πρώιμος κομπασμός για το όπλο που έχουν στη ζώνη γεννάει κρίσεις. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η απόφαση του 23χρονου νέου ειδικού φρουρού από τη Σαλαμίνα να πάει ένοπλος στην είσοδο της ΑΣΟΕΕ για να πάρει την κοπέλα του, έχοντας προσπαθήσει να καλύψει χωρίς επιτυχία τη στολή του με ένα μαύρο μπουφάν; Σε μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα η παρουσία ενστόλου στο προαύλιο πανεπιστημιακού ιδρύματος δεν θα αποτελούσε αιτία πολέμου, όμως η εικόνα του αστυνομικού να σημαδεύει φοιτητές με το υπηρεσιακό του όπλο είναι καθοριστική στην τελική αξιολόγηση του περιστατικού.

Αντιστοίχως, τι λόγο είχαν οι δύο νέοι ειδικοί φρουροί, που την 7η Φεβρουαρίου πιάστηκαν στα χέρια με τους πορτιέρηδες ενός κλαμπ στο Γκάζι, να πίνουν ποτά και να διασκεδάζουν έχοντας μαζί τα υπηρεσιακά τους όπλα; Τα οποία, μάλιστα, κατά τη διάρκεια του επεισοδίου εκπυρσοκρότησαν… Ο παραπάνω προβληματισμός δεν είναι πρωτόγνωρος για τη σημερινή ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Το 2017, στον απόηχο της δολοφονίας ενός 50χρονου οδηγού ταξί στην Καστοριά από ειδικό φρουρό, είχε τεθεί επιτακτικά θέμα επανελέγχου των φακέλων όλων των ειδικών φρουρών που είχαν μπει στο σώμα εκτός διαδικασίας Πανελληνίων. Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχαν επιβεβαιώσει στον υπογράφοντα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται σήμερα στην κορυφή της ιεραρχίας του σώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή