Bloomberg: Η Τουρκία ζητά την βοήθεια των ΗΠΑ και ο Τραμπ στρέφεται προς την Ελλάδα

Bloomberg: Η Τουρκία ζητά την βοήθεια των ΗΠΑ και ο Τραμπ στρέφεται προς την Ελλάδα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε «σύμμαχο-κλειδί» των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τα αμερικανικά σχέδια για την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή, τη στιγμή που χώρες συνωστίζονται για ενεργειακές πηγές και υποδομές, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους συνεργασία και αναφέρεται στο ιδιαίτερα «θετικό κλίμα» στις σχέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη, σημείωνοντας, μάλιστα, ότι αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με το «κλίμα» στις αντίστοιχες σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι το θετικό κλίμα που περιβάλλει τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που χαρακτηρίζει τις σχέσεις του τελευταίου με τον Τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διατηρούσε συχνά μια οξεία σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Το δημοσίευμα επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, όσο και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ο πρώτος, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων ελληνικών και αμερικανικών μαχητικών ελικοπτέρων στις 19 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο σύμμαχων στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η σχέση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου είναι «ισχυρότερη από ποτέ» και ότι η αμυντική συνεργασία συνιστά ένα «σημαντικό συστατικό στοιχείο» της.

Όσον αφορά των Αμερικανό ΥΠΕΞ, το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις του κατά την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ τον Οκτώβριο, την οποία είχε χαρακτηρίσει «καθοριστικής σημασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή