Μάχη ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις

Μάχη ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνας για δικαιοσύνη ★★★

ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Ντέστιν Ντάνιελ Κρίτον

Ερμηνείες: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν,

Τζέιμι Φοξ, Μπρι Λάρσον, Ρέιφ Σπαλ

Το δικαστικό δράμα με το αστεράτο καστ αναδεικνύει τη μορφή του θρυλικού δικηγόρου Μπράιαν Στίβενσον (Μάικλ Μπ. Τζόρνταν), ο οποίος επί δεκαετίες πολέμησε στα δικαστήρια τις διακρίσεις και τον φυλετικό ρατσισμό, σε κοινότητες όπου τα φαινόμενα αυτά συνέχισαν να υφίσταται και στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Το φιλμ επικεντρώνει τη δράση του στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο νεαρός τότε ιδεαλιστής απόφοιτος της Νομικής του Χάρβαρντ έρχεται στην Αλαμπάμα και ιδρύει τη μη κερδοσκοπική «Πρωτοβουλία Ισης Δικαιοσύνης», με σκοπό να υπερασπιστεί μέλη της μαύρης κοινότητας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δικαστικά έξοδα. Ενας από τους πελάτες του είναι ο Γουόλτερ Μακ Μίλαν (Τζέιμι Φοξ), καταδικασμένος σε θάνατο για τον φόνο μιας 18χρονης λευκής κοπέλας. Οταν ο Στίβενσον θα διαπιστώσει πως εκείνος είναι στην πραγματικότητα αθώος και οι κατηγορίες εναντίον του κατασκευασμένες, θα ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα προκειμένου να πετύχει την απελευθέρωσή του.

Δίχως να πρωτοτυπεί τεχνικά ή με άλλον τρόπο, το φιλμ του Ντ. Ντ. Κρίτον αφηγείται με ειλικρίνεια την πραγματική ιστορία του Μακ Μίλαν, η οποία αποτελεί άλλο ένα από τα πολλά παραδείγματα φυλετικών διακρίσεων που πλήττουν ακόμη και σήμερα την αμερικανική δικαιοσύνη. Χωρίς περιστροφές, αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια εξοργιστική περίπτωση αδικίας, που μάλιστα συνδέεται άμεσα και με τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα της θανατικής ποινής. Τα κομμάτια που έχουν να κάνουν με την τελευταία και την περίφημη «death row» ανακαλούν αρκετά ταινίες όπως «Το πράσινο μίλι», δίχως πάντως τη δύναμη και τις περιελίξεις της ιστορίας που μας συγκίνησαν εκεί.

Γενικώς το φιλμ διατηρεί ικανοποιητικά τον ρυθμό του, επωφελούμενο τόσο από τις (αρκετές) ανατροπές της υπόθεσης, αλλά και τη λάμψη των πρωταγωνιστών του. Ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν («Creed», «Black Panther») είναι ίσως ο σπουδαιότερος από τους νέους Αφροαμερικανούς σταρ, ενώ και η παρουσία των βραβευμένων με Οσκαρ Τζέιμι Φοξ και Μπρι Λάρσον, στους δεύτερους ρόλους, δεν βλάπτει καθόλου στο τελικό αποτέλεσμα. Ειδικά ο πρώτος, μεγαλωμένος στο Τέξας, αποτέλεσε πέραν των άλλων και σύμβουλο της παραγωγής, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες του Νότου. Από την άλλη, ο μερικός διδακτισμός και το μονοδιάστατο της παρουσίασης στα όρια της καρικατούρας –ανεξαρτήτως δίκαιου ή αδίκου– δεν αφήνουν μια άρτια σε γενικές γραμμές ταινία να κάνει το βήμα παραπάνω και να προσφέρει κάτι περισσότερο από τις αναμενόμενες συγκινήσεις.

Home Cinema: Κυνηγός ναζί στην Αμερική της δεκαετίας του ’70

Hunters

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (2020)

Δημιουργός: Ντέιβιντ Γουέιλ

Ερμηνείες: Αλ Πατσίνο, Λόγκαν

Λίρμαν, Τζον Ρούμπινεκ

Ακολουθώντας σε έναν βαθμό την επιτυχημένη συνταγή της εναλλακτικής ιστορικής τροπής που είδαμε για παράδειγμα στο «The Man in the High Castle», η σειρά του Amazon μας στέλνει σε ένα κυνήγι ναζί στην Αμερική της δεκαετίας του 1970. Πρωταγωνιστής είναι ο νεαρός Τζόνα, ο οποίος ανακαλύπτει πως ο πρόσφατος φόνος της Εβραίας γιαγιάς του είχε πολύ διαφορετικά κίνητρα από την απλή ληστεία. Με αφορμή αυτόν θα έρθει σε επαφή με τον ιδιόρρυθμο –και πάμπλουτο– Μέγιερ (Αλ Πατσίνο), επιζώντα του Αουσβιτς, ο οποίος θα τον πληροφορήσει πως ένας υπόγειος πόλεμος μαίνεται ακόμα στην καρδιά της Αμερικής, ανάμεσα σε πρώην ναζί εγκληματίες, οι οποίοι έχουν καταφύγει στις ΗΠΑ και μια ομάδα «εκδικητών», η οποία έχει αναλάβει να τους ξετρυπώσει.

Η σειρά μας μεταφέρει όμορφα στην ατμόσφαιρα των ’70s, διατηρώντας ένα αρκετά ποπ προφίλ που προσιδιάζει και στην αισθητική των κόμικς. Στην ουσία παίρνει ως αφορμή τις γνωστές ιστορίες για τα στελέχη των ναζί που κατάφεραν να διαφύγουν τόσο στη Νότια όσο και στη Βόρεια Αμερική, προκειμένου να στήσει μια περιπέτεια με κατασκοπικά στοιχεία: ένας πρώην αξιωματικός του Χίτλερ έχει φτάσει να γίνει βουλευτής, μια χημικός των πειραμάτων θανάτου δουλεύει για τη ΝASA κι ένας βασανιστής του Αουσβιτς πουλά παιχνίδια σε μικρά παιδιά.

Ολους αυτούς θα αναλάβει να τους περιποιηθεί ο Αλ Πατσίνο. Ο σπουδαίος βετεράνος ηθοποιός, στην πρώτη του μετά δύο δεκαετίες τηλεοπτική παρουσία, υποδύεται εδώ τον αρχηγό της οργάνωσης, επιζώντα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και ανελέητο κυνηγό ναζί. Από εκεί και έπειτα η σειρά μεταχειρίζεται αρκετά καλά τις μικρές υπο-ιστορίες που δημιουργούνται στην εξέλιξή της, δίχως πάντως να αποφεύγει και κάποιες επαναλήψεις. Για την περισσότερη διάρκεια πάντως η αφήγηση παραμένει ενδιαφέρουσα, με μερικές συναρπαστικές λεπτομέρειες, ακόμα κι όταν αυτές προκύπτουν από ανατριχιαστικές ιστορίες του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή