Η επέκταση της Κίνας φέρνει όλο και πιο κοντά ΗΠΑ – Ινδία

Η επέκταση της Κίνας φέρνει όλο και πιο κοντά ΗΠΑ – Ινδία

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ινδία θα αγοράσει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας τριών δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στην Ινδία στις αρχές της εβδομάδας. Τη στιγμή που ο Τραμπ υποβαθμίζει τη στρατιωτική συνεργασία με Ιαπωνία και Νότιο Κορέα, ενισχύει τη συνεργασία με την Ινδία. Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου, φαίνεται να σκέφτονται Ουάσιγκτον και Νέο Δελχί καθώς και τα δύο κράτη θέλουν να περιορίσουν την εξάπλωση της κινεζικής επιρροής, στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής, στην Ασία και στον Ινδικό Ωκεανό.

Συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε αμυντική συνεργασία με την Ινδία το 2018. Πέρα από τη διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά προηγμένων οπλικών συστημάτων και συστημάτων επικοινωνιών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι αμερικανικές και οι ινδικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει άσκηση με τη συμμετοχή και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Η μοναδική άλλη χώρα με την οποία έχει κάνει παρόμοιες ασκήσεις η Ινδία είναι η Ρωσία.

«Αξιωματούχοι λένε σήμερα πως οι αμερικανικές δυνάμεις διενεργούν στρατιωτικές ασκήσεις περισσότερο με την Ινδία απ’ ό,τι με οποιονδήποτε άλλον εταίρο εκτός ΝΑΤΟ», λέει στους New York Times η Αλίσα Αϊρς, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Κανείς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί αυτό πριν από είκοσι χρόνια», προσθέτει.

Τη Δευτέρα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε πει στο πλήθος των 100.000 Ινδών που επευφημούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «οι δεσμοί μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ δεν είναι πλέον σαν οποιαδήποτε άλλη εταιρική σχέση. Είναι μια πολύ μεγαλύτερη και στενότερη σχέση». ΗΠΑ και Ινδία έχουν εδώ και χρόνια παρόμοιες ανησυχίες για την επέκταση της κινεζικής επιρροής στην Ασία, ενώ όσο περνούν τα χρόνια τόσο πιο κοντά έρχονται και οι στρατηγικοί στόχοι Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανησυχεί όλο και περισσότερο για την περιφερειακή σταθερότητα στην Ασία και εμφανίζεται όλο και πιο πρόθυμο να συμβάλει στην ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων με χώρες του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού. Αναφερόμενος στις στρατιωτικές σχέσεις σε αυτή την περιοχή, ο αρχηγός «ΓΕΕΘΑ» των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μάιλι είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι «αποτελούν τη Νο 1 περιφερειακή προτεραιότητα για τις ΗΠΑ στρατιωτικά».

Τα λιμάνια

Μια κοινή ανησυχία ΗΠΑ και Ινδίας είναι πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει λιμάνια στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό ώστε να επεκτείνει την οικονομική και πολιτική επιρροή της. Επίσης, θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να αυξήσει την ακτίνα δράσης του κινεζικού ναυτικού. Από το 2013 η Κίνα χρηματοδοτεί πολλά έργα υποδομής σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής προκειμένου να κατασκευάσει τον αποκαλούμενο νέο Δρόμο του Μεταξιού. Πολλά από αυτά τα έργα υποδομής είναι λιμάνια.

Για την Ινδία, η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική. Η ενίσχυση των σχέσεων των δύο πλευρών στέλνει το σήμα πως η Ινδία είναι πλέον σημαντικός διεθνής παίκτης, ενώ παράλληλα η ενίσχυση της στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας αποτελεί πολύ χρήσιμο αντίβαρο στην επέκταση της Κίνας. Για καλή τύχη του Ναρέντρα Μόντι, του εθνικιστή Ινδού πρωθυπουργού, και οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Κίνα είναι ο βασικός τους αντίπαλος τον 21ο αιώνα.

«Και για τις δύο χώρες, ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι η Κίνα», εξηγεί στους New York Times ο Τζον Ετσεβέρι Γκεντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας. «Η Κίνα επεκτείνει ταχέως την παρουσία της στον Ινδικό Ωκεανό, τον οποίον η Ινδία θεωρεί εδώ και πολλά χρόνια δική της περιοχή, ιδίως όσον αφορά θέματα ασφάλειας». Η κινεζική επέκταση «σαφώς αποτελεί σημαντική ανησυχία και για την Ινδία και για τις ΗΠΑ», προσθέτει. Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο οι σχέσεις ΗΠΑ και Ινδίας έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ επί Τραμπ, είναι πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανησυχεί τόσο πολύ όσο οι προκάτοχοί του με την τήρηση ισορροπιών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν πως δεν εξακολουθούν να υπάρχουν αγκάθια στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί. Για παράδειγμα, η πρόθεση της Ινδίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 ασφαλώς και δεν αρέσει στους Αμερικανούς. Παρ’ όλα αυτά, η ανάγκη για στρατιωτική συνεργασία φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη. Τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να προμηθεύσει την Ινδία με «τον καλύτερο και φοβερότερο στρατιωτικό εξοπλισμό».

Επιπλέον, η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει και την Ινδία να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei από την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Οσο υπάρχει το φόβητρο της Κίνας, οι σχέσεις ΗΠΑ και Ινδίας θα γίνονται όλο και στενότερες. Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. 

Aιματηρές θρησκευτικές ταραχές 

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των σοβαρότερων θρησκευτικών συγκρούσεων που έχουν συγκλονίσει το Νέο Δελχί τις τελευταίες δεκαετίες. Καταστήματα, μουσουλμανικά τεμένη και πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν στην ινδική πρωτεύουσα στη διάρκεια της εβδομάδας όταν ξέσπασαν εκτεταμένες ταραχές μεταξύ ινδουιστών εθνικιστών και μουσουλμάνων. Αιτία των συγκρούσεων που συνέπεσαν με την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είναι νόμος που έχει περάσει η κυβέρνηση Μόντι, ο οποίος προβλέπει την ταχεία απόδοση ιθαγένειας σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και ανήκουν σε οποιαδήποτε από τις σημαντικές θρησκευτικές μειονότητες που υπάρχουν στη νοτιοανατολική Ασία, πλην των μουσουλμάνων. Την Τετάρτη ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έσπασε τη σιωπή του απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε το κόμμα του Μόντι ότι υποδαυλίζει το μίσος και τη βία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή