Ο Νετανιάχου τηλεφωνεί ο ίδιος σε ψηφοφόρους

Ο Νετανιάχου τηλεφωνεί ο ίδιος σε ψηφοφόρους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντροπή, απογοήτευση και απελπισία. Οι Ισραηλινοί οδεύουν αύριο για τρίτη φορά στις κάλπες σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου και αυτό προξενεί ισχυρά συναισθήματα.

«Γελάει ο κόσμος μαζί μας», λέει ο 72χρονος Αντζε Γκαλούλα πίνοντας τον εσπρέσο του στην Ιερουσαλήμ. «Είναι οι τρίτες εκλογές, ετοιμαζόμαστε για τις τέταρτες και κανείς δεν θεωρεί απαραίτητο να φτιάξουμε νέους κανόνες».

Στις δύο αναμετρήσεις του 2019, οι ψηφοφόροι προσπάθησαν να αποφασίσουν αν οι κατηγορίες διαφθοράς εις βάρος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας, είναι αρκετά σοβαρές ώστε να τον απομακρύνουν από την εξουσία. Η νέα κεντρώα παράταξη του Γαλάζιου/Λευκού του Μπένι Γκαντς ισοψήφησε και τις δύο φορές με το Λικούντ του Νετανιάχου. Ομως, κανένας από τους δύο δεν ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Η διαφορά τώρα είναι ότι ο Νετανιάχου έχει παραπεμφθεί σε δίκη με κατηγορίες διαφθοράς, απάτης και απιστίας, δίνοντας στον Γκαντς μία ακόμη ευκαιρία να τον στείλει στο σπίτι του. Ομως η εκστρατεία του Γκαντς είναι υποτονική και μοιάζει σαν να θεωρεί ότι απλά λέγοντας τις λέξεις «Νετανιάχου» και «παραπομπή σε δίκη» μπορεί να κερδίσει υποστήριξη.

Πλήγμα για τον Γκαντς

Επιπλέον, η είδηση ότι μια εταιρεία της οποίας ήταν για λίγο επικεφαλής ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, καταστρέφει την πεντακάθαρη εικόνα του, αν και ο ίδιος δεν είναι ύποπτος.

Αντιθέτως, το ηθικό είναι σχετικά υψηλό μεταξύ της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ, η οποία θέλει να κατακτήσει περισσότερες από τις 13 έδρες που κατέκτησε με την Ενιαία Λίστα τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ των Εβραίων υποψηφίων μόνο ένας φαίνεται να προσπαθεί: ο ίδιος ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει ριχτεί στην προεκλογική εκστρατεία σαν να μην υπάρχει αύριο. Στο κάτω κάτω, αυτό που μπορεί να κρίνεται είναι η προσωπική του ελευθερία.

Η δίκη του για διαφθορά αρχίζει στις 17 Μαρτίου, ενώ ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα θα βελτιώσει τη θέση του στη διαπραγμάτευση της ποινής του. Ο Νετανιάχου φθάνει να τηλεφωνεί προσωπικά σε ψηφοφόρους και να ζητάει από τους υποστηρικτές του να του δώσουν τα τηλέφωνα ατόμων που δεν σκοπεύουν να παρουσιαστούν στις κάλπες, προκειμένου να τα πείσει ο ίδιος.

Μετά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, κάποιοι το μόνο που θέλουν είναι ένα αποτέλεσμα. Η 48χρονη κοινωνική λειτουργός Ροτέμ Αβραάμ λέει ότι θέλει να ψηφιστούν οι προϋπολογισμοί και να ξεκλειδώσουν τα κονδύλια για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. «Επειτα από τρεις εκλογές, αυτό που θέλω είναι μια απόφαση, ακόμη και αν δεν είναι αυτή που ελπίζω ότι θα λάβει το εκλογικό σώμα. Τουλάχιστον θα γυρίσει ο τροχός». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή