Κορωνοϊός: Μόνη ασπίδα, τα αυστηρά μέτρα υγιεινής

Κορωνοϊός: Μόνη ασπίδα, τα αυστηρά μέτρα υγιεινής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύρρυθμα μαθήματα για τα μέτρα υγιεινής, και κυρίως των χεριών, επιβάλλει σε όλους μας η επιδημία του νέου κορωνοϊού. Απουσία –τουλάχιστον προς το παρόν– οποιασδήποτε αξιόπιστης θεραπευτικής αντιμετώπισης του ιού, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι συνήθειές μας πρέπει να αλλάξουν άρδην, για να κάνει ο καθένας από εμάς την προσωπική γραμμή άμυνας, με αποφυγή των χειραψιών αλλά και σύναψη «στενών σχέσεων» με το σαπούνι. Ειδικά:

• Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο διάλυμα. Το πλύσιμο των χεριών σκοτώνει τον ιό εάν αυτός βρίσκεται στα χέρια μας.

• Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από κάθε δραστηριότητά σας που συνδυάζεται με διατροφή (μαγείρεμα – σερβίρισμα φαγητού), φροντίδα ή νοσηλεία ασθενών και εξαρτημένων ατόμων (παιδιά – ηλικιωμένοι).

• Διατηρήστε αποστάσεις τουλάχιστον ενός μέτρου από εσάς και άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Οταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως ο COVID-19, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό SARS-CoV-2. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

• Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

• Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο κατά το φτέρνισμα ή τον βήχα. Με τον τρόπο αυτό περιορίζετε τη διασπο-

ρά των μικροσταγονιδίων στο περιβάλλον.

• Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχετε ταξιδιωτικό ιστορικό σε περιοχή με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210-52.12.054) και παραμείνετε σπίτι σας. Δεν απευθύνεστε από μόνοι σας σε νοσοκομείο καθώς υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού σε άλλους ασθενείς που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στη μονάδα υγείας και ενδεχομένως διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από τον ιό.

• Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην ςαναπνοή, αποφύγετε μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή