Κρας τεστ προσφυγικού για το Μαξίμου

Κρας τεστ προσφυγικού για το Μαξίμου

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με κρας τεστ διαρκείας στο πεδίο της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση κρίσεων βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία καλείται το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει τις πολυεπίπεδες παρενέργειες της άφιξης του κορωνοϊού στη χώρα και παράλληλα το προσφυγικό.

Η αποτελεσματικότητα είναι, διαχρονικά, από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Είναι, ως εκ τούτου, κρίσιμο για τον πρωθυπουργό να διατηρήσει το προβάδισμα στο συγκεκριμένο, καθοριστικό για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος πεδίο, μετά τα «σύννεφα» που προκάλεσαν αρχικά οι εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου και την τελευταία εβδομάδα η ένταση σε Λέσβο και Χίο. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να λύσει τον γόρδιο δεσμό του προσφυγικού στέλνοντας μήνυμα ότι αναλαμβάνει προσωπικά το όλο εγχείρημα, ενώ δεν εγκαταλείπει τον σχεδιασμό για τη δημιουργία κλειστών κέντρων. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την προχθεσινή σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, κατά την πολύωρη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης του Βορείου Αιγαίου, ήταν σαφής: παρότι του τέθηκε ως εναλλακτική να κλείσει η Μόρια χωρίς να δημιουργηθεί κλειστό κέντρο στη Λέσβο, υπογράμμισε πως η κατασκευή των τελευταίων αποτελεί μονόδρομο.

Μάλιστα, κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού με τις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίσθηκε ανοικτός στην περίπτωση που οι αιρετοί παρουσιάσουν εναλλακτικές τοποθεσίες για την κατασκευή των κέντρων, αλλά, όπως τους τόνισε, «αυτό πρέπει να γίνει άμεσα», αλλιώς θα υλοποιηθεί ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός.

Επίσης, κατά τη σύσκεψη κατέστη σαφές ότι θα αποχωρήσουν άμεσα από τα νησιά περίπου 4.000 άτομα που είτε έχουν λάβει άσυλο είτε έχουν συμπληρώσει 14μηνο παραμονής εκεί, ενώ θετικά αντιμετωπίστηκε η απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιηθεί Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αυστηρότερους ελέγχους στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα. Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα υπάρξουν μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών, τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα, καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες. Τα μέτρα επρόκειτο να οριστικοποιηθούν σε σύσκεψη του κ. Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο, που ήταν προγραμματισμένη για χθες το πρωί, ενώ ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου  προέβλεπε ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί σήμερα τη Σάμο.

Σε κάθε περίπτωση, σημείο καμπής για την έξαρση του προσφυγικού θεωρείται ο περασμένος Νοέμβριος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ήταν τότε έτοιμη να προωθήσει, μέσω της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ομως, οι παράνομες γεωτρήσεις στις οποίες προχώρησε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η Αγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ έβαλαν φρένο στην πρωτοβουλία του Βερολίνου. Η απόφαση της Ε.Ε. να μην ενισχύσει περαιτέρω οικονομικά την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού εντός των συνόρων της, σε συνδυασμό με το βαρύ κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που πυροδότησε το μνημόνιο μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης, συνέβαλαν στο να «ανοίξει» ο Ερντογάν τη στρόφιγγα των ροών προς τα νησιά του Αιγαίου.

Πάντως, και στο εσωτερικό της χώρας αναγνωρίζεται ότι σε ορισμένα επίπεδα θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει αποτελεσματικότεροι χειρισμοί, ώστε τα κλειστά κέντρα να είχαν προχωρήσει νωρίτερα και να μην οδηγηθούν οι εξελίξεις στην έκρυθμη κατάσταση που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα σε Λέσβο και Χίο. Ειδικότερα, παρότι αναγνωρίζεται πως ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες υπήρξε πολύμηνος και εξαντλητικός και η κυβέρνηση δεν είχε περιθώριο για περαιτέρω καθυστερήσεις, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται αναποτελεσματικός. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να εμπλακεί πλέον προσωπικά στη διαχείριση του προβλήματος. Ακόμη, εκτιμάται ότι στο πλαίσιο του διαλόγου θα μπορούσαν να είχαν δοθεί σε οικονομικό επίπεδο μεγαλύτερα «αντισταθμιστικά οφέλη» στα νησιά, προκειμένου να γίνει ευκολότερα αποδεκτή η κατασκευή των κλειστών κέντρων.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση δεν πέτυχε να μεταδώσει την εικόνα ότι η αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά στην ενδοχώρα θα συντελεστεί, ενώ εκτιμάται πως στην αρνητική προσέγγιση των κατοίκων συνέβαλε καθοριστικά ότι αφέθηκαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καθημερινότητά τους σε σχέση με παροχές όπως η πρόσβαση στα νοσοκομεία ή σε τραπεζικές συναλλαγές. Η λαϊκή δυσφορία ήταν έτσι εύκολο να «συναντηθεί» με όσους έχουν συμφέροντα για τη διαιώνιση μοντέλων τύπου Μόριας, είτε πρόκειται για ύποπτες ΜΚΟ είτε για κερδοσκόπους. Τέλος, ερωτήματα εγείρονται για τον τρόπο που λειτούργησαν τα ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο, κυρίως αναφορικά με τη χρήση χημικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή