Κρατάει χρόνια το φλερτ μεταξύ «Νίκας» και Creta Farms

Κρατάει χρόνια το φλερτ μεταξύ «Νίκας» και Creta Farms

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Κυριακή, μέσα από τις σελίδες της «Καθημερινής», ο επικείμενος νέος ιδιοκτήτης της Creta Farms Δημήτρης Βιντζηλαίος έκανε γνωστή την επιθυμία του να συγχωνευτεί η Creta Farms με την αλλαντοβιομηχανία «Νίκας», αφού θα έχει προηγηθεί η συγχώνευση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας με την εταιρεία που ο ίδιος ήδη κατέχει, τη «Λακωνική Τροφίμων».

Το φλερτ ανάμεσα στις δύο εταιρείες που βρίσκονται σχεδόν η μία απέναντι από την άλλη (η έδρα της Creta Farms είναι στο Ρέθυμνο, όμως έχει κεντρικές εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι), εκατέρωθεν της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, έχει ξεκινήσει από παλιά. Πριν από περίπου 12 χρόνια η εταιρεία συμβούλων Kantor φέρεται να μετέφερε στους αδερφούς Δομαζάκη, τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες της Creta Farms, την επιθυμία του Αγγελου Πλακόπητα της Global Finance, τότε ιδιοκτήτη της «Νίκας», για συγχώνευση των δύο αλλαντοβιομηχανιών, επιθυμία η οποία τότε δεν έγινε πράξη. Το 2015, λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση της πρόθεσης εξαγοράς της «Νίκας» από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την Impala Invest (του Δημήτρη Βιντζηλαίου), ο πρώτος δεν έκρυβε σε διάφορες συζητήσεις τις προθέσεις του για συγκέντρωση υπό τη «Νίκας» και άλλων βιομηχανιών αλλαντικών, «φωτογραφίζοντας» την Creta Farms. Σε πρώτη φάση, πάντως, το σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση της «Νίκας» με τη «Λακωνική Τροφίμων». Οι δρόμοι τελικά των κ. Θεοδωρόπουλου και Βιντζηλαίου χώρισαν πριν από την εξαγορά της «Νίκας», στην οποία προχώρησε τελικά μόνος του ο Σπ. Θεοδωρόπουλος. Οταν ξεκίνησε η διαδικασία για την πώληση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, η «Νίκας» κατέθεσε μη δεσμευτική προσφορά, αλλά δεν προχώρησε στο επόμενο στάδιο. «Προφανώς κάτι είδαμε και δεν προχωρήσαμε», δηλώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Ο ίδιος, ερωτηθείς από την «Κ» για την επιθυμία που εξέφρασε μέσω της «Καθημερινής» ο Δ. Βιντζηλαίος περί μελλοντικής συγχώνευσης της Creta Farms με τη «Νίκας», περιορίστηκε στο να πει «ουδέν σχόλιον».

Πέρα, βεβαίως, από το γεγονός ότι το τανγκό θέλει δύο, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια συγχώνευση θα «κοπεί» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού λόγω κινδύνου δημιουργίας δεσπόζουσας θέσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει de facto σε καταχρηστικές πρακτικές. Αυτή ίσως θα ήταν η ετυμηγορία της ανεξάρτητης αρχής εάν επιχειρείτο μια τέτοια συγχώνευση πριν από ένα χρόνο, όταν η Creta Farms είχε ηγετικό μερίδιο στην αγορά. Σήμερα, όμως, αλλά και για αρκετά χρόνια ακόμη –με βάση τα όσα προβλέπονται στο επιχειρηματικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της Creta Farms– αυτή η συνθήκη δεν υφίσταται.

Κι αυτό, διότι από τον περυσινό Ιούλιο κι έπειτα η Creta Farms έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα στα μερίδια αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI για τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, τα οποία παρουσιάζει σήμερα η «Κ», τον Ιούλιο του 2019 το μερίδιο της Creta Farms, το οποίο είχε ήδη υποχωρήσει σε σύγκριση με τις αρχές του 2019, διαμορφωνόταν (ως προς την αξία) σε 19,1%, πάνω από τη «Νίκας», που καταλάμβανε την τρίτη θέση μεταξύ των επώνυμων προϊόντων, με μερίδιο 18,3%. Στην πρώτη θέση, σημειωτέον, βρίσκεται σταθερά όλους τους τελευταίους μήνες η «Υφαντής», το μερίδιο της οποίας τον Ιούλιο του 2019 είχε διαμορφωθεί σε 25,4%. Από τον Αύγουστο η Creta Farms πέρασε πλέον σε μονοψήφιο μερίδιο, στο 9,5%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 αυτό πλέον είχε διαμορφωθεί σε μόλις 4,1%. Η «Νίκας» έχει κερδίσει έδαφος λόγω των απωλειών της Creta Farms και πλέον το μερίδιό της είναι σταθερά πάνω από 20%, και τον Νοέμβριο του 2019 έφτασε στο 23,7%. Το μερίδιο της «Υφαντής» από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα βρίσκεται σταθερά σε επίπεδα άνω του 30%. Η τελευταία, μάλιστα, έχει καταλάβει πλέον πολύ υψηλά μερίδια και στην κατηγορία της χονδρικής και του HoReCa (εστίαση – ξενοδοχεία), όπου επίσης είχε ισχυρή παρουσία η Creta Farms πριν από την εκδήλωση της εμφύλιας διαμάχης που οδήγησε στην ταχεία κατάρρευση της εταιρείας.

Ακόμη και εάν η διαδικασία εξυγίανσης της Creta Farms προχωρήσει με βάση το χρονοδιάγραμμα και το προβλεπόμενο σχέδιο, η εταιρεία θα αργήσει να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν στις αρχές της περυσινής χρονιάς, όταν ο τζίρος της προβλεπόταν να ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο που συνοδεύει τη συμφωνία εξυγίανσης, οι συνολικές πωλήσεις της αναμένεται να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα εννέα χρόνια μετά την επικύρωσή της. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η παραγωγή αλλαντικών έχει εξελιχθεί σε ακριβή δραστηριότητα λόγω της διαρκούς ανόδου των τιμών του χοιρινού –60% μέσα σε ένα χρόνο–, δεν αποκλείεται τελικά να αποβεί καθοριστικός παράγων στο να εξελιχθεί το μακροχρόνιο φλερτ σε γάμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή