Ελάχιστες οι προοπτικές της χώρας

Ελάχιστες οι προοπτικές της χώρας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαφίεται στην αντίληψη και στην κρίση του καθενός η στάση της κυβέρνησης στο τεράστιο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα. Ειδικά… η σθεναρή συμπεριφορά της στην επιβολή του σχεδίου της για τη δημιουργία κλειστών δομών στη Χίο και στη Λέσβο, καθώς και η αντίδρασή της απέναντι στην επιθετικότητα των «υπηκόων» του Μουτζούρη και των άλλων δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό ότι ενίσχυσε την τουριστική κίνηση προς και από τα δύο συγκεκριμένα νησιά με τις μαζικές αποστολές και αποχωρήσεις των ΜΑΤ. Των δαρμένων ΜΑΤ, πιο σωστά, χωρίς μάλιστα συνέπειες για τους υπαίτιους κατά πάσα πιθανότητα, αφού μία από τις απαιτήσεις των Χιωτών συμπατριωτών, προκειμένου να ηρεμήσουν, είναι να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες. Αίτημα που προφανώς θα ικανοποιήσει η κυβέρνηση, κρίνοντας από τη μέχρι τώρα στάση της.

Τούτων λεχθέντων και δίχως άλλες ειρωνείες και σαρκασμούς, το ερώτημα που πρέπει να κυριαρχεί πια είναι ποιος πραγματικά πιστεύει ότι αυτός ο τόπος έχει σωτηρία; Με την προϋπόθεση ότι όσοι δώσουν απάντηση στον εαυτό τους έχουν λάβει υπόψη τους και απολύτως ενδεικτικά ποικίλα συμβάντα της τελευταίας εβδομάδας, πέρα από τις μάχες στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μουτζούρη. Οπως τον ανελέητο ξυλοδαρμό του ειδικού φρουρού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο από παλικάρια του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των πρυτανικών αρχών και τη θαλπωρή που πρόσφερε πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ στους «ξυλοκόπους», την απόπειρα του ΠΑΜΕ να ματαιώσει ξανά τις αρχαιρεσίες στη ΓΣΕΕ, αν και τελικά προσαρμόστηκε, την ικανοποίηση του αιτήματος των γονιών μαθητών σχολείου της Ιεράπετρας να γιορτάσουν μαζί με τα βλαστάρια τους την Τσικνοπέμπτη, όπου όμως καταναλώθηκε αλκοόλ παρά την απαγόρευση, και τη διαμαρτυρία τους επειδή κάποιοι μαθητές τιμωρήθηκαν με αποβολή γι’ αυτόν τον λόγο.

Υπάρχουν όμως και άλλα αξιοσημείωτα περιστατικά. Οι συνδικαλιστές του υπουργείου Παιδείας, για παράδειγμα, διαμαρτυρήθηκαν γιατί φέτος έπρεπε να ζητήσουν δίωρη άδεια για να φύγουν νωρίτερα προκειμένου να γιορτάσουν και αυτοί την Τσικνοπέμπτη τους, ενώ στο παρελθόν την έπαιρναν από τη… σημαία. Προφανώς υπάρχει γενική αξίωση να καθιερωθεί ως αργία η Τσικνοπέμπτη και καλό είναι να το σκεφτεί καλά η κυβέρνηση πριν την απορρίψει και χαλάσει τη διαγωγή της… Και γιατί όχι, αφού οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στο ίδιο υπουργείο πρωτοπορούν –μαζί με τους υπόλοιπους φυσικά– στη συντριβή κάθε ιδέας και κίνησης περί αξιολόγησης του διδακτικού προσωπικού των σχολικών μονάδων. Επειδή όμως δεν είναι ανεύθυνοι άνθρωποι, δεν έχουν αντίρρηση στην αξιολόγηση των σχολείων ως συνόλων, αφού δεν θα τίθεται θέμα προσωπικών ευθυνών. Να λέμε και τα θετικά!

Τέλος, στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας περιλαμβάνονται και τα ΕΛΤΑ, που χρειάζονται ενίσχυση 72 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο για να επιβιώνουν, αφού το 65% των δαπανών τους πηγαίνει σε μισθούς.

Το κερασάκι στην τούρτα θα το βάλουν οι δήμαρχοι, που την Πέμπτη –ημέρα που γράφονται αυτές οι γραμμές– δήλωναν με περισσή υπερηφάνεια ότι θα γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη τους λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού στη χώρα. Πιθανώς κάποιοι από αυτούς ή οι περισσότεροι να κάνουν πίσω, είτε λόγω κατακραυγής, είτε εξασφαλισμένης αποτυχίας, είτε επειδή η κυβέρνηση θα τους υποσχεθεί αποζημίωση. Το τραγικό όμως είναι ότι σχεδόν αυθόρμητα εξέφρασαν βούληση να παραβιάσουν νόμιμες εντολές της κυβέρνησης που αφορούν την προστασία της υγείας των πολιτών, όταν στη Βενετία ακυρώθηκε το καρναβάλι, στη Γερμανία έγινε το ίδιο και στη Σαουδική Αραβία απαγορεύτηκε το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.

Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω μαζί οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι προοπτικές σωτηρίας αυτής της χώρας είναι πολύ μικρές έως ανύπαρκτες. Και για να μην είμαστε απαισιόδοξοι, ας βγάλουμε το «σωτηρίας» και ας μείνουμε μόνο στις «προοπτικές». Αλλωστε, η κοινωνία δεν θέλει να μεγαλώσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή