Μεσσηνία χωρίς αδέσποτα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πλέον ανερχόμενες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας δείχνει τον δρόμο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που κηλιδώνει την εικόνα της χώρας.

Ας υποθέσουμε ότι ζεις σε μια οποιαδήποτε χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου και σκοπεύεις να περάσεις μερικές ημέρες διακοπών με την οικογένειά σου στην Ελλάδα. Έχεις πληροφορηθεί ότι η Costa Navarino είναι ένας πολυτελής προορισμός με περιβαλλοντικές περγαμηνές και βραβεύσεις, ότι βρίσκεται σε μία από τις πιο αυθεντικές και όμορφες περιοχές της Ελλάδας, με ήπιο κλίμα όλο τον χρόνο, πλήθος αξιοθέατων και φιλόξενους ανθρώπους. Έρχεσαι λοιπόν. Και, διασχίζοντας τους επαρχιακούς δρόμους, βλέπεις κάθε τόσο αδέσποτα ζώα, υποσιτισμένα, ταλαιπωρημένα, τρομαγμένα ή, ακόμα χειρότερα, χτυπημένα από αυτοκίνητα, να περιφέρονται ή να κείτονται στο οδόστρωμα. Η θέα τους καταστρέφει την πρώτη εντύπωση από την περιοχή, τα παιδιά κάνουν αμείλικτες ερωτήσεις που δεν έχουν εύκολη απάντηση: «Γιατί είναι στον δρόμο αυτά τα ζωάκια;». «Γιατί κανένας δεν τα φροντίζει;»

Το πρόβλημα των αδέσποτων –σύνηθες σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και πιο εμφανές στην επαρχία– είναι μια σκοτεινή κηλίδα σε κάθε τουριστική επένδυση, σε κάθε προωθητική ενέργεια, σε κάθε προσπάθεια που γίνεται ώστε μια περιοχή να καθιερωθεί ως ποιοτικός προορισμός, όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για κατοικία, όπως συμβαίνει τώρα στη Μεσσηνία, καθώς η Costa Navarino προχωρεί στην επόμενη φάση της ανάπτυξής της. Οι αρμόδιοι συνήθως έχουν άλλες προτεραιότητες, οι προσπάθειες των φιλόζωων δεν επαρκούν, οι καλές προθέσεις δεν φέρνουν αποτελέσματα όσο λείπουν οι υποδομές, η εκπαίδευση, η οργάνωση. Γι’ αυτό και το τριετές πρόγραμμα «Μεσσηνία Χωρίς Αδέσποτα», που υποστηρίζεται από την Costa Navarino και το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Dogs’ Voice, σε συνεργασία με τους Δήμους Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας, είναι ένα παράδειγμα που αξίζει να βρει μιμητές σε όλη την Ελλάδα.

Μεσσηνία χωρίς αδέσποτα-1

© Stelios Spiropoulos

Αυτό κατέστη σαφές σε όλους όσοι παρευρέθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου στην ειδική εκδήλωση στην Costa Navarino, με σκοπό την παρουσίαση των δράσεων και τη βράβευση των εθελοντών που τις υποστηρίζουν. Με «οδηγό» το αυτονόητο –«μια περιοχή σαν τη δική μας, η οποία επιθυμεί να ταυτιστεί με την ποιοτική και αειφόρο ανάπτυξη, δεν νοείται να έχει χιλιάδες αδέσποτα στους δρόμους της», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ και του Ι ΚΒ– και κινητήριο δύναμη την ιδιωτική πρωτοβουλία, κινητοποίησε τα ευαισθητοποιημένα μέλη μιας κοινωνίας και, μαζί, τους εκλεγμένους άρχοντές της, επιτυγχάνοντας ορατά αποτελέσματα: Η πρώτη φάση του προγράμματος υλοποιήθηκε μεταξύ 22 και 24 Νοεμβρίου 2019, με τη βοήθεια 22 κτηνιάτρων της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας, 78 εθελοντών και 12 χορηγών σε τρεις κτηνιατρικούς σταθμούς στην Πύλο, στους Γαργαλιάνους και στην Κυπαρισσία, έχοντας ως αποτέλεσμα την εξέταση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό και την ηλεκτρονική σήμανση 136 σκύλων, καθώς και την επιτυχή υιοθεσία 54 αδέσποτων, που πλέον έχουν βρει ένα σπίτι και ζουν ως ευτυχισμένα κατοικίδια.

Οι αριθμοί δίνουν μια εικόνα για την εμβέλεια της προσπάθειας, αλλά αυτή που «μιλάει» εξίσου πειστικά είναι η καρδιά των εθελοντών. Ήταν συγκινητική η αναφορά του κτηνιάτρου Θεοδ. Καναβού στις δυσκολίες που έχει κάθε επέμβαση στείρωσης σε ένα ζώο υποσιτισμένο και ασθενές, καθώς και στην ιερή αποστολή του επιστήμονα να μη χάνει κανένα ζώο στο χειρουργικό τραπέζι. Όπως αξιοθαύμαστη ήταν και η αφοσίωση καθενός από τους συμμετέχοντες, που ανέλαβαν τη φιλοξενία των στειρωμένων ζώων στα σπίτια τους για τουλάχιστον 10 ημέρες, μέχρι αυτά να σταθούν στα πόδια τους.

Το πρόγραμμα «Μεσσηνία Χωρίς Αδέσποτα» αναπτύσσεται πάνω στο τρίπτυχο στείρωση-παιδεία-εθελοντισμός, με την παιδεία να αποτελεί ίσως τον πιο κρίσιμο παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του. Όπως ανέφερε η Έλενα Δέδε της Dog’s Voice, υπεύθυνη υλοποίησης της εκστρατείας, ο στόχος είναι μέχρι το 2022 να έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας σε 67 δημοτικά, 31 γυμνάσια και 22 λύκεια της Μεσσηνίας, καθώς και σεμινάρια σε αστυνομικές, λιμενικές και άλλες αρχές.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 12 Απριλίου και, εκτός από περισσότερες στειρώσεις, περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές και φορείς όλων των βαθμίδων, καθώς και πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων με το μήνυμα «Αγάπη για Δύο Ζωές», την οποία στηρίζουν συμμετέχοντας αφιλοκερδώς οι Γιώργος Καπουτζίδης, Νάντια Κοντογεώργη, Λεωνίδας Κουτσόπουλος και Θοδωρής Παπαλουκάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή