Με 50 δολάρια το πέρασμα στη Λέσβο

Με 50 δολάρια το πέρασμα στη Λέσβο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eιδοποιήθηκαν πριν από αρκετές ημέρες στην Κωνσταντινούπολη όπου διέμεναν ότι «άνοιξαν τα σύνορα» και, στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με κάθε πρόσφορο μέσο στα τουρκικά παράλια, με λεωφορεία ακόμα και με υπερφορτωμένα Ι.Χ. και με δίκυκλα. Το αντίτιμο στους διακινητές για το ταξίδι στη Λέσβο κόστισε σε κάποιους μόλις 50 δολάρια το άτομο! Πραγματική ευκαιρία σε σχέση με τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί για το πέρασμα στα ελληνικά νησιά. Οσα είπαν στην «Κ» οι νεοαφιχθέντες στη Λέσβο, επιβεβαιώνουν την οργανωμένη προσπάθεια της Αγκυρας να διαμορφώσει ένα ογκώδες μεταναστευτικό κύμα προς τη χώρα μας.

Η ανησυχία για ένα νέο μεγάλο κύμα αφίξεων από τα τουρκικά παράλια και τη συνακόλουθη προοπτική περαιτέρω αύξησης του αριθμού φιλοξενουμένων έφερε οργισμένες αντιδράσεις και προκάλεσε ακραίες καταστάσεις στο νησί.

Περισσότερες από δέκα βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα παράλια της Λέσβου, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά του νησιού. Οι κάτοικοι της Μόριας σε αγανάκτηση από τις αφίξεις, έκλεισαν την Κυριακή από το πρωί τις δύο εισόδους που οδηγούν στον καταυλισμό, απαγορεύοντας τις κλούβες του Λιμενικού να μεταφέρουν τους νεοεισερχομένους για καταγραφή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Στο μπλόκο της Μόριας βρέθηκε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε ότι θα μπουν σύνορα ανάμεσα στους δύο δήμους του νησιού, ώστε να μην περνούν μετανάστες προς τη Μόρια. Οχήματα του δήμου μπλόκαραν κεντρικούς δρόμους το βράδυ της Κυριακής, προκαλώντας αγανάκτηση στους οδηγούς, καθώς στα μπλόκα οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι ζητούσαν στοιχεία, μέχρι το σημείο όπου ρωτήθηκαν για την ταυτότητά τους ακόμα και η σύζυγος και η κόρη του δημάρχου Δυτικής Λέσβου.

Σκληρές εικόνες διαδραματίστηκαν και στο λιμάνι της Θερμής όταν ομάδα πολιτών από την περιοχή απέκλεισε το μεσημέρι της Κυριακής την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που οδηγήθηκαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος εκεί. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προπηλάκισαν την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ έχουν προπηλακιστεί και δημοσιογράφοι και φωτογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης. Στη βάρκα επέβαιναν περίπου 50 άτομα μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, που οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μαζί με άλλους νεοαφιχθέντες. Η βάρκα των 74 Αφγανών στη Σκάλα Συκαμνιάς έμεινε πάνω από 24 ώρες στην ακτή, καθώς ενώ επρόκειτο να μεταφερθούν στον άτυπο καταυλισμό της περιοχής, άγνωστοι τον έκαψαν, προφανώς για να εμποδίσουν την επαναλειτουργία του.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης εδώ και δύο ημέρες έχει δημιουργηθεί ένας περίκλειστος υπαίθριος καταυλισμός με 300 και πλέον άτομα που κοιμούνται κάτω. Σε δύο κοντέινερ γίνεται ταυτοποίηση και καταγραφή.

Δύσκολη ήταν και η Καθαρά Δευτέρα για τη Μόρια, καθώς 500 αιτούντες άσυλο θέλησαν να φύγουν από τον καταυλισμό, προσπάθησαν να ξεφύγουν από τα μπλόκα, η αστυνομία επενέβη και οι αιτούντες άσυλο ξεκίνησαν πετροπόλεμο ενώ άναψαν φωτιά σε πολλά σημεία του ελαιώνα. Την απόφαση να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό με προορισμό το λιμάνι ενεργοποίησε φήμη ότι οι νεοαφιχθέντες μεταφέρονται αμέσως στην ενδοχώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή