Πρώτη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων από την Πειραιώς

Πρώτη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων από την Πειραιώς

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαδικασία για την πρώτη τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ξεκινάει η Τράπεζα Πειραιώς, ανοίγοντας εντός του Μαρτίου για τους υποψήφιους επενδυτές τα virtual data rooms για το χαρτοφυλάκιο Phoenix. Το χαρτοφυλάκιο Phoenix περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, θα είναι η πρώτη τιτλοποίηση που θα ενταχθεί στον «Ηρακλή», στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος τιτλοποιήσεων που φθάνει συνολικά τα 7 δισ. ευρώ.

Τον Απρίλιο οι προσφορές

Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Phoenix αναμένονται τον Απρίλιο και, με βάση τον προγραμματισμό, το ομόλογο υψηλής εξασφάλισης (senior notes) που θα εκδοθεί στο πλαίσιο της τιτλοποίησης, και για το οποίο η τράπεζα θα αιτηθεί την κρατική εγγύηση μέσω του «Ηρακλή», ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ. Εκτός από το senior τμήμα του ομολόγου που θα εκδοθεί και το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς θα κρατήσει στα βιβλία της, θα κρατήσει επίσης το 5% των ομολογιών μεσαίας εξασφάλισης (mezzanine note) και το 5% των ομολογιών χαμηλής εξασφάλισης (junior note), διαθέτοντας δηλαδή το 95% σε υποψήφιους επενδυτές. Η τράπεζα έχει αναθέσει ήδη στον ανεξάρτητο οίκο DBRS την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου, ενώ με παράλληλες διαδικασίες θα ξεκινήσει και η τιτλοποίηση του δεύτερου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων με την επωνυμία Vega, που περιλαμβάνει στεγαστικά και εμπορικά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο, που έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, προβλέπει ότι τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν από τα 24 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2019 στα 13 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 και κάτω από 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Αντίστοιχα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει, από το 49% που ήταν στα τέλη του 2019, στο 29% στα τέλη του 2020 και στο 8% στα τέλη του 2022.

Μοντέλο απόσχισης

Σε απόλυτο μέγεθος, η ζημία από τις δύο τιτλοποιήσεις υπολογίζεται λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ και, προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου, που σήμερα ελέγχει το 26% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, η Πειραιώς θα ακολουθήσει το μοντέλο της απόσχισης της τραπεζικής δραστηριότητας και της δημιουργίας εταιρείας holding. Στην εταιρεία holding που θα δημιουργηθεί, και η οποία θα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, θα «περάσουν» το 100% των μετοχών της τράπεζας και οι τίτλοι μεσαίας και μειωμένης διαβάθμισης, που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, το υπόλοιπο μέρος της ζημίας θα καλυφθεί από την κερδοφορία που θα «απελευθερωθεί» τόσο από τη μείωση των προβλέψεων που θα πετύχει η τράπεζα τα προσεχή τρίμηνα όσο και από την αύξηση των οργανικών εσόδων. Το κόστος των δύο τιτλοποιήσεων στα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς υπολογίζεται στο 1,8%, και μετά την επιτυχή άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ της κατηγορίας Tier II που ολοκλήρωσε η διοίκηση της Πειραιώς στις 12 Φεβρουαρίου, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκε κατά 110 μονάδες βάσης.

Ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται σήμερα στο 17,1% από 16% που ήταν με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία τον Σεπτέμβριο του 2019, εξασφαλίζοντας σχετική άνεση για την απορρόφηση της ζημίας που θα προκληθεί από τις δύο τιτλοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της τράπεζας ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διατηρηθεί στο 15,5% έως και το 2022, χρονιά που θα ολοκληρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης της Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή