Σκηνικό έντασης στον Εβρο μετά την ανάπαυλα

Σκηνικό έντασης στον Εβρο μετά την ανάπαυλα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mετά μια ανάπαυλα ολίγων ωρών, όσο διήρκεσε η παραμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας και του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στα σύνορα, το γνώριμο τις τελευταίες ημέρες σκηνικό έντασης επαναλήφθηκε χθες στην Ορεστιάδα.

Ομάδες αλλοδαπών από το τουρκικό έδαφος, χρησιμοποιώντας πέτρες, ξύλα, σίδερα και δακρυγόνα, τα οποία κατά την ελληνική πλευρά εφοδιάζονται από τις τουρκικές αρχές, επιχείρησαν για πολλοστή φορά να παραβιάσουν το οδόφραγμα μπροστά στο τελωνείο των Καστανιών, αλλά απωθήθηκαν από τους Eλληνες στρατιώτες και αστυνομικούς φρουρούς, που τους αντιμετώπισαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Κατά την πάγια πρακτική τους, επιχείρησαν ταυτόχρονα και επιθέσεις κατά μήκος του αγκαθωτού φράχτη που απλώνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων νότια προς τη Νέα Βύσσα, αλλά και εκεί αντιμετωπίστηκαν από περιπόλους της αστυνομίας και του στρατού.

Πιέσεις ο Εβρος δέχεται πλέον σε όλη του σχεδόν τη διαδρομή, από την Ορεστιάδα έως το Δέλτα, όπου μεμονωμένοι αλλά και ομάδες παράτυπων μεταναστών προσπαθούν να παραβιάσουν τα σύνορα κάνοντας χρήση περασμάτων, όπου οι ελληνικές αρχές υποπτεύονται ότι τους οδηγούν όχι (μόνο) πλέον διακινητές, αλλά και τουρκικές στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες που γνωρίζουν άριστα την παρόχθια περιοχή. Εξ ου και η ελληνική πλευρά εργάζεται πυρετωδώς για την ενίσχυση της άμυνάς της απλώνοντας συρματοπλέγματα στα σημεία όπου μπορούν εύκολα να αποβιβαστούν άνθρωποι ή να προσεγγίσουν πλαστικές βάρκες και ταυτόχρονα με διπλές ζώνες περιπολιών θα συλλαμβάνονται όσοι καταφέρνουν να διεισδύσουν στο ελληνικό έδαφος και επιχειρούν να προωθηθούν στο εσωτερικό.

Στην τουρκική μεθόριο, στο μεταξύ, συνέχιζαν και χθες να φτάνουν καραβάνια αλλοδαπών, με την καλλιεργούμενη από την τουρκική προπαγάνδα ψευδαίσθηση ότι η διέλευση του Εβρου και η είσοδος στην Ελλάδα είναι εφικτή. Μάλιστα στο τελωνειακό φυλάκιο της Τουρκίας πλησίον της Αδριανούπολης οι αρχές της γείτονος στήνουν καταυλισμό χωρητικότητας 10.000 ανθρώπων. Οπερ σημαίνει ότι σχεδιάζεται μόνιμη παρουσία χιλιάδων ανθρώπων, που βέβαια θα προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Σε μια όχι άνευ σημασίας κίνηση, η Τουρκία έκλεισε χθες τη συνοριακή διάβαση στους Κήπους από τις 9.30 π.μ. έως και τις 4 μ.μ. λόγω τεχνικών εργασιών.

Χθες στον Εβρο περιόδευσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τέσσερις μητροπολίτες της Θράκης, και σε συζητήσεις με φρουρούς στις Φέρες και στην Ορεστιάδα εξέφρασε τις ευχαριστίες και τις ευχές του στα σώματα ασφαλείας που επιχειρούν στη φύλαξη της μεθοριογραμμής.

«Εδώ είναι τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης, και αυτή τη στιγμή θα έπρεπε σε αυτά τα σύνορα όχι μόνο να είστε εσείς, για τους οποίους αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον αγώνα σας, όχι μόνο να είναι ο στρατός μας […] θα ’πρεπε να είναι οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, οι εταίροι μας, αλλά και οι σύμμαχοί μας, διότι μαζί έπρεπε να στηρίζουμε αυτά εδώ τα σύνορα». Και αναφερόμενος στους μετανάστες – πρόσφυγες πίσω από τα σύνορα μίλησε για ανθρώπους που «έκαναν πολέμους, ανθρώπους πονεμένους, ανθρώπους οι οποίοι είναι υπό στρεβλή καθοδήγηση, ανθρώπους με ψυχές, που τους πονάμε», αλλά, όπως είπε, «είναι ταυτόχρονα και άνθρωποι που τους εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή και οι οποίοι μέσα σε αυτή την αναζήτηση δέχονται κοροϊδίες και εξευτελισμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή