Συναγερμός για τον ιό σε Πάτρα και Αμαλιάδα

Συναγερμός για τον ιό σε Πάτρα και Αμαλιάδα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά στη σοβαρότερη πρόκληση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στον πληθυσμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Το πρωί της Πέμπτης ανακοινώθηκε το δέκατο κρούσμα του κορωνοϊού. Πρόκειται για γυναίκα που είχε έρθει σε επαφή με το ένατο κατά σειράν επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα, έναν ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Ο άνδρας είχε επιστρέψει στις 27 Φεβρουαρίου από ομαδική εκδρομή στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, εμφάνισε σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, απευθύνθηκε σε δύο νοσοκομεία, Αμαλιάδας και Πανεπιστημιακό του Ρίου, και νοσηλεύθηκε σε θάλαμο παθολογικής κλινικής πριν αποδειχθεί εργαστηριακά ότι είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό και εισαχθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Από χθες, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι πραγματοποιούν εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς, στους οποίους συγκαταλέγονται 52 άτομα με τους οποίους είχε συνταξιδέψει, αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου που ήρθε σε επαφή μαζί του. Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν χθες στην Αμαλιάδα, ενώ συνταξιδιώτες του κλήθηκαν να προσέλθουν στο Νοσοκομείο του Ρίου για να εξεταστούν. Επιπλέον, 15 άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, το ένατο επιβεβαιωμένο περιστατικό στην Ελλάδα αφορά σε Ελληνα που ταξίδεψε σε Ισραήλ και Αίγυπτο, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Κατά πληροφορίες, ο 66χρονος ασθενής είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο οποίος είχε ταξιδέψει μαζί με άλλα άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας στις 19 Φεβρουαρίου μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Τελ Αβίβ, μετέβη οδικώς στην Αίγυπτο και στη Μονή του Ορους Σινά και εν συνεχεία επέστρεψαν αυτός και οι συνταξιδιώτες του στο Ισραήλ και πίσω στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου. Ο ασθενής, που εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, απευθύνθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και εν συνεχεία στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, όπου κατά πληροφορίες αρχικά εισήχθη σε μονάδα βραχείας νοσηλείας και μετά σε παθολογική κλινική. Κατά πληροφορίες, ο 66χρονος νοσηλεύθηκε σε ξεχωριστό θάλαμο, ωστόσο δεν ελήφθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας του προσωπικού, καθώς σε πρώτη φάση δεν έγινε συσχέτιση της κατάστασης της υγείας του με τον νέο κορωνοϊό και το ιστορικό ταξιδιού του στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Ο ιερέας πάντως που διοργάνωσε την εκδρομή δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν διαπιστώθηκε κάτι», για να προσθέσει ωστόσο ότι «όταν γυρίσαμε πολλοί άνθρωποι είχαν πυρετό και βήχα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο ασθενής –τουλάχιστον έως χθες αργά το βράδυ– νοσηλευόταν σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Ρίου, και υπό τη στενή παρακολούθηση της ιατρικής ομάδας του καθηγητή λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπου Γώγου, σε συνεργασία με τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει το 8ο περιστατικό COVID-19 της Ελλάδας που αφορά σε Ελληνα, στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και ο οποίος νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση και σε απομόνωση στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Ο ασθενής ούτως ή άλλως βρισκόταν σε κατ’ οίκον απομόνωση, επειδή είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό της νόσου.

Εν τω μεταξύ, σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών COVID-19 τίθενται και τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Χθες, σε σύσκεψη υπό τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, με τη συμμετοχή των διευθυντών φυλακών της χώρας, παρουσιάστηκε το πρωτόκολλο ενεργειών και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία χώρων απομόνωσης χωρητικότητας 10-20 ατόμων αλλά και προμήθεια υλικών, όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικά, σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα. Οσα κρούσματα δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν στα καταστήματα κράτησης θα αντιμετωπίζονται σε ειδικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί σε πτέρυγα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και στο κατάστημα κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Εκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο

Την αναστολή λειτουργίας σήμερα και αύριο των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, απ’ όπου προέρχονται οι συνταξιδιώτες του 66χρονου που προσβλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό, αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, κατόπιν εισήγησης της ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Στο ίδιο πλαίσιο, κλειστοί θα είναι σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο, σήμερα και αύριο και χώροι μαζικών συναθροίσεων, όπως θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι ενώ αναστέλλονται και οι αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν σε 48 ώρες, ενώ υπενθύμισε την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής και κυρίως της υγιεινής των χεριών από τους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή