Τράπεζες ετοιμάζουν «καταφύγια» για να αντιμετωπίσουν την επιδημία

Τράπεζες ετοιμάζουν «καταφύγια» για να αντιμετωπίσουν την επιδημία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατμόσφαιρα μελλοντολογικού θρίλερ, με τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες να λειτουργούν σε απομόνωση και με ακραία μέτρα ασφαλείας, θυμίζουν τελευταία οι μέθοδοι με τις οποίες επιχειρούν οι μεγάλες τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα συνεπακόλουθα από την επιδημία του κορωνοϊού. ΟΙ μεγάλες τράπεζες ετοιμάζουν πυρετωδώς σε Βρετανία και ΗΠΑ τις εναλλακτικές εγκαταστάσεις τους που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ακόμη κι αν η μετάδοση της επιδημίας απομονώσει πλήρως ορισμένες περιοχές. Ταυτοχρόνως, εγκαθιστούν γιγαντοοθόνες στις κατοικίες των διαπραγματευτών τους και ασκούν πιέσεις στις ρυθμιστικές αρχές για να επιτρέψουν χαλάρωση των κανόνων. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, στον αγώνα αυτόν έχουν αποδυθεί οι μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley και Barclays.

Τις τελευταίες ημέρες οι μεγάλες αυτές τράπεζες κάνουν δοκιμαστικά λειτουργίας σε εναλλακτικές εγκαταστάσεις τους στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ ενώ οι επενδυτικοί βραχίονές τους αντιμετωπίζουν μεγάλη αναταραχή στα χρηματιστήρια και για την ακρίβεια  την πλέον ταραχώδη περίοδο των τελευταίων ετών. Η Goldman Sachs αναμένεται να δοκιμάσει σήμερα τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή Κρόιντον νότια του Λονδίνου και εκατοντάδες υπάλληλοί της θα διανύσουν απόσταση περίπου 30 λεπτών για να βεβαιωθούν πως οι εναλλακτικές εγκαταστάσεις της είναι λειτουργικές. Η Citi δοκιμάζει τις εγκαταστάσεις της στο Λιούσαμ, νότιο προάστιο του Λονδίνου, καθώς και τις εγκαταστάσεις στο Νιου Τζέρσεϊ. Εχει επίσης εγκαταστήσει οθόνες στις κατοικίες ορισμένων υπαλλήλων της ώστε να μετατρέψουν το περιβάλλον του σε κάτι παρόμοιο με μια πλατφόρμα διαπραγμάτευσης, από την οποία θα μπορούν να ενημερώνονται από οκτώ μεγάλες οθόνες.

Η Barclays, άλλωστε, επανεξετάζει το σχέδιό της να μοιράσει το προσωπικό της σε τρεις ομάδες που θα κατανεμηθούν ανάμεσα στα κεντρικά γραφεία της, στις κατοικίες τους και στην εναλλακτική εγκατάστασή της στο Νόρχολτ, ακριβό βορειοδυτικό προάστιο του Λονδίνου. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, οι περισσότερες τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στο προσωπικό τους πρόσβαση στο εσωτερικό τους δίκτυο από μεγάλη απόσταση. Τα στελέχη τους, όμως, ανησυχούν για το κατά πόσον θα μπορούν να έχουν ευρυζωνική σύνδεση από τις κατοικίες τους ή αν θα μειώνεται πολύ η ταχύτητα της σύνδεσης όταν τα παιδιά των υπαλλήλων τους θα βρίσκονται σπίτι και θα παρακολουθούν δημοφιλείς σειρές στο Netflix. Μια πρόσθετη δυσκολία που αντιμετωπίζουν αφορά την απαίτηση των ρυθμιστικών αρχών να μπορούν να παρακολουθούν τη γραπτή και προφορική επικοινωνία των τραπεζικών υπαλλήλων κυρίως στην Ευρώπη. Μιλώντας στους FT, στέλεχος αμερικανικής τράπεζας τόνισε πως αν χρειαστεί η τράπεζά του να κάνει χρήση των εναλλακτικών εγκαταστάσεών της την επόμενη εβδομάδα, δεν θα έχει αρκετές καταγεγραμμένες γραμμές ώστε να μπορούν να παρακολουθούνται, αλλά «αν συμβεί σε τρεις μήνες, θα είμαστε έτοιμοι».

Στο μεταξύ, οι βρετανικές τράπεζες επιδεικνύουν μια μορφή αλληλεγγύης προς τις βρετανικές επιχειρήσεις. Προτού κινητοποιηθεί η Τράπεζα της Αγγλίας, οι βρετανικές τράπεζες εκδίδουν με συνοπτικές διαδικασίες φτηνά δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις της χώρας προκειμένου να τις συνδράμουν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, η Barclays έχει ήδη δώσει εντολή σε 1.500 υπαλλήλους της να έρθουν σε επαφή με πελάτες τους που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν δυσκολίες και έχει ήδη εκδώσει βραχυπρόθεσμα δάνεια. Κάτι ανάλογο κάνει και η Royal Bank of Scotland που, όπως τόνισε η εκπρόσωπός της, παρακολουθεί και καταγράφει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στους πελάτες της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή