«Μην ποντάρετε στη ζέστη για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού» προειδοποιούν οι ειδικοί

«Μην ποντάρετε στη ζέστη για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού» προειδοποιούν οι ειδικοί

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλοί ηγέτες «ποντάρουν» στις θερμότερες θερμοκρασίες που, όπως εκτιμούν, θα ανακόψουν το ξέσπασμα.

Ενδεικτική η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα του κορωνοϊού.

«Ξέρετε, θεωρητικά όταν ανέβει η θερμοκρασία αυτός θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας», είπε ο Τραμπ.

Ωστόσο, οι ειδικοί μολυσματικών ασθενειών λένε ότι ενώ κάποιοι παράγοντες κάνουν άλλους ιούς να υποχωρούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών στην περίπτωση του COVID-19 δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι.

Και, ακόμη και αν η εξάπλωση του ιού επιβραδυνθεί με την άνοδο της θερμοκρασίας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθεί. Πώς όμως έχει επικρατήσει αυτή η αντίληψη;

Υπάρχει προηγούμενο για την ιδέα ότι η επιδημία COVID-19 θα καταρρεύσει με την έναρξη του καλοκαιριού. Το κοινό κρυολόγημα είναι πιο διαδεδομένο τον χειμώνα και την άνοιξη και η γρίπη είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα στις ΗΠΑ, με τη γρίπη να «χτυπάει κόκκινο» μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Φαίνεται ότι ο COVID-19 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα: μέσω στενής επαφής με τους μολυσμένους ανθρώπους και με τα σταγονίδια όταν ένα άτομο που έχει προσβληθεί φτερνιστεί ή βήξει. Υπάρχει μάλιστα μια ποικιλία λόγων γιατί τα περιστατικά γρίπης και κρυολογήματος κάνουν «βουτιά» το καλοκαίρι αλλά ο πιο σημαντικός είναι ότι ο ζεστός, υγρός καιρός καθιστούν πιο δύσκολη τη μετάδοση μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος. 

«Τα σταγονίδια που μεταφέρουν τους ιούς δεν παραμένουν αιωρούμενα σε υγρό αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι υψηλότερες θερμοκρασίες οδηγούν σε ταχύτερη αποδυνάμωση του ιού», λέει η Ελίζαμπεθ Μακ Γκρόου, διευθύντρια του Κέντρου για τη Δυναμική Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. 

Επίσης, η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλάζει τους καλοκαιρινούς μήνες, λέει ο Τόμας Μπολίκι, διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων με έδρα την Ουάσιγκτον. 

Οι άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους -όπου τείνουν να βρίσκονται σε στενότερη επαφή μεταξύ τους, καθιστώντας ευκολότερη την εξάπλωση του ιού το καλοκαίρι. Άλλοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν ο θερμότερος καιρός θα επηρεάσει την εξάπλωση του ιού. Η Ελίζαμπεθ Μακ Γκρόου λέει ότι πιθανόν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν πότε και πώς τελειώνει το ξέσπασμα.

«Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού, η αποτελεσματικότητα των πρακτικών ελέγχου της μόλυνσης, ο καιρός και η ανθρώπινη ανοσία θα καθορίσουν πιθανόν τι θα γίνει στο μέλλον», λέει.

Και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και αν ο COVID-19 γίνει λιγότερο ενεργός το καλοκαίρι, θα μπορούσε να επιστρέψει αν οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν καταφέρουν να ελέγξουν την κατάσταση.

«Εάν συνεχιστεί η διαρκής μετάδοση σε πολλές χώρες, θα είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί ο ιός», λέει ο Τσαρλς Τσιου, καθηγητής εργαστηριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: ΤΙΜΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή