Τι προτείνει ο ΣΕΤΕ για να περιοριστούν οι ακυρώσεις

Τι προτείνει ο ΣΕΤΕ για να περιοριστούν οι ακυρώσεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση υιοθέτηση ευέλικτης πολιτικής ακυρώσεων στον ελληνικό τουρισμό εισηγείται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στην ελληνική βιομηχανία φιλοξενίας προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι ξένοι επισκέπτες και πράκτορες, αφενός να προχωρήσουν σε κρατήσεις εν μέσω των διεθνών ανησυχιών για την επιδημία του CoVid-19 και αφετέρου, να μην προχωρήσουν σε ακυρώσεις όσοι έχουν ήδη κάνει κρατήσεις. Επιχειρείται δηλαδή να δοθεί χρόνος στους πελάτες αλλά και να εξασφαλιστεί η κατά το δυνατόν ομαλή συνέχεια των πωλήσεων. Η πρόταση εντάσσεται στη δέσμη πρωτοβουλιών με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων στον ελληνικό τουρισμό από την εξάπλωση του κορωνοϊού που συγκροτεί η ομάδα διαχείρισης της κρίσης του ΣΕΤΕ.

Ευέλικτος κανονισμός

Σε σχετική εγκύκλιο που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΣΕΤΕ προτείνεται, ως πρώτο βήμα, αυτή η πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τα τουριστικά καταλύματα, σε συνεργασία και με τα τουριστικά γραφεία, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Συγκεκριμένα, για κρατήσεις που αφορούν διαμονές έως 31 Μαΐου 2020, προτείνεται η τροποποίηση της πολιτικής ακυρώσεων τόσο των μεμονωμένων όσο και των ομαδικών κρατήσεων, ως εξής:

1. Εποχικά τουριστικά καταλύματα / resort: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 7 ημέρες πριν από την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.

2. Τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας σε αστικά κέντρα: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 24 ώρες πριν από την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.

3. Τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 48 ώρες πριν από την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.

Η εν λόγω πολιτική ακυρώσεων προτείνεται να εφαρμοστεί και σε κρατήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και για τις οποίες εξακολουθεί μέχρι σήμερα να υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης. Στην όλη προσπάθεια σημαντικός ρόλος επιφυλάσσεται και για τα τουριστικά γραφεία, που ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν την αλλαγή στην πολιτική ακυρώσεων των τουριστικών καταλυμάτων. Παράλληλα, o ΣΕΤΕ προχωράει σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων Ευρωπαίων tour operators προκειμένου να ζητηθεί και η δική τους συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή. Αυτά, σε συνδυασμό με αντίστοιχες πολιτικές από τους υπόλοιπους κλάδους του τουρισμού, μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση αλλά και στην ενθάρρυνση των κρατήσεων.

Οι επιπτώσεις που έχει στον διεθνή τουριστικό τομέα η εξάπλωση του κορωνοϊού έχουν αρχίσει να καταγράφονται και στη χώρα μας, σημειώνει ο ΣΕΤΕ. «Εμείς, οι επαγγελματίες του χώρου, οφείλουμε από την πλευρά μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να συμβάλουμε στην προστασία της εικόνας της χώρας και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος». Παράλληλα, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, απαιτείται, όπως υπογραμμίζεται, ένα «πλέγμα πρωτοβουλιών που θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπτώσεων στον τουρισμό, ο οποίος είναι ο κύριος τροφοδότης της ελληνικής οικονομίας».

Τα κρουαζιερόπλοια

Εν τω μεταξύ η Ενωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας με ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει πως «βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη της, που εκπροσωπούν τις διαχειρίστριες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων, συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία από πλευράς δρομολογίων –στην εκτέλεση κυκλικών ταξιδίων– με προσεγγίσεις και σε λιμένες γειτονικών χωρών». «Προκειμένου δε για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από πλευράς των τοπικών αρμοδίων αρχών, υπάρχει επικοινωνία με την κεντρική διοίκηση των υπουργείων Ναυτιλίας και Υγείας και ιδιαίτερα με τον ΕΟΔΥ, προς τον σκοπό της έγκαιρης ενημέρωσης, αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς και την τήρηση κατά περίπτωση των μέτρων πρόληψης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή