Η αναγέννηση Μπάιντεν και ο ρόλος της ομογένειας

Η αναγέννηση Μπάιντεν και ο ρόλος της ομογένειας

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές σκηνικού σε προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο μέχρι πρότινος αποδυναμωμένος τέως αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναδείχθηκε μέσα σε λίγες ώρες στην πιο ισχυρή υποψηφιότητα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Μπάιντεν σάρωσε στη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη» κερδίζοντας σε τουλάχιστον εννέα από τις συνολικά δεκατέσσερις πολιτείες όπου διεξήχθησαν αναμετρήσεις. Επειτα από μια αρνητική πορεία αρκετών εβδομάδων, ο τέως αντιπρόεδρος επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο και προσδοκά να είναι αυτός ο αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η δυναμική του Μπάιντεν οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην απόσυρση του πρώην δημάρχου Πιτ Μπούτιτζιτζ και της γερουσιαστού της Μινεσότα Εϊμι Κλόμπατσαρ, δύο επίσης μετριοπαθών διεκδικητών του χρίσματος, που τάχθηκαν με θέρμη υπέρ του τέως αντιπροέδρου.

Είναι ξεκάθαρο ότι η δημόσια και ηχηρή υποστήριξή τους δημιούργησε νέα δυναμική και συνέβαλε στις μεγάλες νίκες της περασμένης Τρίτης. Είναι εξίσου βέβαιο ότι και οι δύο βρίσκονται ήδη μεταξύ των υποψηφίων για την αντιπροεδρία ή για υπουργεία σε μια κυβέρνηση Μπάιντεν.

Λίγο μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, εξέλιξη που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τον Μπάιντεν καθώς και αυτός αντλούσε ψήφους από την ίδια δεξαμενή μετριοπαθών ψηφοφόρων.

Η απόφαση και των τριών είναι απόρροια της αναγνώρισης των δυσκολιών που είχαν να πείσουν το εκλογικό σώμα, αλλά και των πιέσεων από κορυφαία στελέχη του κόμματος υπέρ της συσπείρωσης στο πλευρό του τέως αντιπροέδρου, ενός έμπειρου κεντρώου πολιτικού με απήχηση τόσο στην αφροαμερικανική κοινότητα όσο και στην επιχειρηματική ελίτ, ένα μείγμα που οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι μπορεί να τους εξασφαλίσει τη νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο δημοφιλής μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει παραμείνει ουδέτερος μέχρι τώρα, είτε άμεσα είτε έμμεσα αναμένεται να βοηθήσει τον Μπάιντεν. Αλλωστε, όλο και περισσότερες διαφημίσεις του τέως αντιπροέδρου θα προβάλλουν το έργο του διδύμου Ομπάμα – Μπάιντεν κατά την οκταετία 2008-2016.

Το δίλημμα του 2016 επιστρέφει για τους Δημοκρατικούς. Απλώς στη θέση της Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται τώρα ο Τζο Μπάιντεν. Από τη μια ο σοσιαλιστής Μπέρνι Σάντερς και η καθαρότητα της αριστερής εναλλακτικής, που όμως για πολλούς απειλεί να αποξενώσει τους κεντρώους ψηφοφόρους και να οδηγήσει τελικά στην επανεκλογή Τραμπ, και από την άλλη η συμβατική υποψηφιότητα του μετριοπαθούς τέως αντιπροέδρου που ίσως καταφέρει να προσελκύσει από τον μεσαίο χώρο, αλλά δεν ενθουσιάζει την Αριστερά και τη νεολαία.

Πέρα από τα εσωκομματικά των Δημοκρατικών, η αναγέννηση της υποψηφιότητας Μπάιντεν έχει σημασία για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι από τους λίγους σημαίνοντες Αμερικανούς πολιτικούς που έχουν ασχοληθεί και γνωρίζουν τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα. Το έκανε κατά τη θητεία του στη Γερουσία επί 36 χρόνια και στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος για οκτώ έτη.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι σημαντικοί και η πρόσβαση αποτελεσματική.

Σε αυτή την καθοριστική φάση, που τα πάντα παραμένουν ακόμη ρευστά και που ο κάθε υποψήφιος μετράει τους φίλους και υποστηρικτές σε επίπεδο χρηματοδότησης και ψήφων, είναι ώρα να ενεργοποιηθεί η ομογένεια και να συμβάλει έμπρακτα στην εξασφάλιση του χρίσματος από τον τέως αντιπρόεδρο.

Ο Ελληνισμός, ελλαδικός και κυπριακός, έχει κάθε λόγο να δει τον Μπάιντεν να επιτυγχάνει. Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα, κανείς δεν θα πολεμήσει τους δικούς μας πολέμους, αλλά και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα της παρουσίας στην ηγεσία της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη ενός πολιτικού που επί σχεδόν μισό αιώνα επέδειξε ευαισθησία για τις ελληνικές ανησυχίες.

Ως πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν δεν θα ταυτιστεί πλήρως με τις θέσεις της Ελλάδας. Θα είναι, όμως, σε θέση να διαχωρίσει τους δημοκρατικούς εταίρους και συμμάχους από αυταρχικούς ηγέτες με τους οποίους ίσως χρειασθεί να συνεργασθεί, αλλά δεν θα τους θεωρεί προσωπικούς του φίλους και δεν θα τους αντιμετωπίζει με δέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή