Μείωση των πτωχεύσεων στην Ελλάδα το 2020 προβλέπει η Atradius

Μείωση των πτωχεύσεων στην Ελλάδα το 2020 προβλέπει η Atradius

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των πτωχεύσεων για ακόμη μια χρονιά στην Ελλάδα, κατά 6% σε σχέση με το 2019, εκτιμά για το 2020 η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Atradius. Η πτωτική τάση των πτωχεύσεων στην Ελλάδα –υπενθυμίζεται ότι και το 2019 καταγράφηκε μείωση των πτωχεύσεων σε σύγκριση με το 2018 κατά 8%– οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αυτές ήταν αυξημένες στα χρόνια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, οπότε και έγινε το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Atradius, η μεγαλύτερη αύξηση πτωχεύσεων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2007-2019 καταγράφηκε το 2009 (68%), ακολούθως το 2013 (31%), το 2012 (19%) και το 2017 (14%).

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η συνέχιση της πτωτικής τάσης των πτωχεύσεων στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση τόσο με την πανευρωπαϊκή όσο και με την παγκόσμια τάση, καθώς το τρέχον έτος προβλέπεται αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων και μάλιστα υψηλότερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί το προηγούμενο τρίμηνο. Ο λόγος της αναθεώρησης των εκτιμήσεων προς τα πάνω είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού, οι συνέπειες της οποίας στην παγκόσμια οικονομία ακόμη δεν μπορούν να προσδιορισθούν με ακρίβεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Atradius οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,4% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Ειδικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αναμένεται αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων κατά 4,2% το τρέχον έτος. Ισχυρό αναμένεται το πλήγμα για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις, καθώς προβλέπεται αύξηση των πτωχεύσεων κατά 5%. Σύμφωνα με την Atradius, η εξάπλωση του κορωνοϊού δημιουργεί νέα προβλήματα στη μεταποίηση και στο παγκόσμιο εμπόριο, πλήττει τον τουρισμό και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Θεωρεί δε ότι η πιο ευάλωτη βιομηχανία σε αυτά τα νέα δεδομένα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία. Οι εταιρικές πτωχεύσεις στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,1% το 2020 έναντι μείωσης 0,2% το 2019, καθώς στις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές που είχαν εκδηλωθεί νωρίτερα και στο Brexit προστέθηκε τώρα και ο κορωνοϊός. Η Γερμανία αναμένεται να επηρεασθεί από προβλεπόμενη μείωση των εξαγωγών και γι’ αυτό εκτιμάται αύξηση των πτωχεύσεων κατά 1%. Αν και πρόκειται για μικρή αύξηση, θεωρείται σημαντική καθώς έρχεται μετά μία δεκαετία όπου καταγραφόταν κάθε χρόνο μείωση των πτωχεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή