Καταγγελία στην Ε.Ε. για τα αιολικά πάρκα σε περιοχές Νatura

Καταγγελία στην Ε.Ε. για τα αιολικά πάρκα σε περιοχές Νatura

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συστηματική αδειοδότηση μεγάλων αιολικών πάρκων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές κατέθεσαν τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αφορμή, οι σχεδιαζόμενες αναπτύξεις ανεμογεννητριών στα Αγραφα, στον Εβρο, στη Μάνη και σε 14 νησίδες στο Αιγαίο. Παράλληλα, εννέα οργανώσεις ζητούν να ανασταλεί άμεσα η αδειοδότηση όλων των μεγάλων έργων ΑΠΕ μέσα σε περιοχές Natura μέχρι να ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά τους σχέδια, ως μόνο μέτρο για να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Την καταγγελία στην Ε.Ε. κατέθεσαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Καλλιστώ και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Οπως επισημαίνουν, «υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία ότι οι συγκεκριμένοι αιολικοί σταθμοί θα έχουν επιβλαβείς συνέπειες για την ακεραιότητα των ευαίσθητων οικοτόπων και θα αποτελέσουν απειλή για τη βιοποικιλότητα». Επισημαίνουν, δε, ότι οι επιπτώσεις δεν προέρχονται μόνο από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων, αλλά επίσης και από τις βαριές κατασκευές που τα συνοδεύουν, όπως μεγάλης έκτασης οδοποιία, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και άλλα. Οι οργανώσεις στρέφονται κατά της ελληνικής πολιτείας για παραβίαση της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές, αλλά και κατά του ΣτΕ, που «συχνά εγκρίνει έργα με αποδεδειγμένα σοβαρές επιπτώσεις σε οικοτόπους και

βιοποικιλότητα».

Αναλόγως, εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Greenpeace, WWF) ζητούν με κοινή τοποθέτησή τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος να αναστείλει άμεσα όλες τις νέες αδειοδοτήσεις ΑΠΕ σε περιοχές Natura. Οι οργανώσεις υποστηρίζουν μεν τις αποφάσεις για την απολιγνιτοποίηση μέσω της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στρέφονται όμως κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εκπόνηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και σχεδίων διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές, κατηγορώντας το εμμέσως πλην σαφώς ότι καθυστερεί σκοπίμως, με στόχο να αδειοδοτηθούν χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς οι προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί. «Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θεσμοθέτησης μέτρων προστασίας και στη βάση της αρχής της προφύλαξης προκειμένου να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες επεμβάσεις, κρίνεται αναγκαία η οριζόντια αναστολή όλων των αιτήσεων περιβαλλοντικής αδειοδότησης όλων των έργων που κατατάσσονται σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς στην αδειοδοτική κατηγορία Α και αφορούν περιοχές του Δικτύου Natura 2000», αναφέρουν. Ζητούν επίσης οι αξιολογητές των μελετών περιβαλλοντικών εκτιμήσεων να μην προσλαμβάνονται απευθείας από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, αλλά από το ΥΠΕΝ, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αξιοπιστία των επιστημονικών τους συμπερασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος απέσυρε χθες από το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου την πρόβλεψη για βαριές εξορυκτικές εργασίες στους πυρήνες προστατευόμενων περιοχών, τη διατηρεί όμως σε όλες τις υπόλοιπες ζώνες τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή