Δίμηνη παράταση για αναστολή αδειών στου Μακρυγιάννη

Δίμηνη παράταση για αναστολή αδειών στου Μακρυγιάννη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση δύο μηνών στην αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για υψηλά κτίρια στην περιοχή του Μακρυγιάννη έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Προανήγγειλε, ωστόσο, ότι η τροποποίηση δεν θα γίνει μέσω Προεδρικού Διατάγματος, όπως παγίως ισχύει για τους όρους δόμησης, αλλά μέσω τροπολογίας σε νόμο. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο ότι με την επιλογή αυτή επιθυμεί να αποτρέψει νέες προσφυγές στο ΣτΕ, ώστε εν τω μεταξύ να αδειοδοτηθούν οι εκκρεμείς άδειες.

Η αναστολή (για ένα έτος) στην έκδοση οικοδομικών αδειών και στην τέλεση οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση νέων κτιρίων με ύψος άνω των 17,5 μέτρων στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκακίου επιβλήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019. Αφορμή ήταν οι προσφυγές της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και κατοίκων της περιοχής κατά της ανέγερσης δύο πολυώροφων ξενοδοχείων στην περιοχή, που ξεπερνούσαν σε ύψος τα υπόλοιπα με τη χρήση ευνοϊκών διατάξεων του οικοδομικού κανονισμού. Τελικώς, τον περασμένο Νοέμβριο η Ολομέλεια του ΣτΕ δικαίωσε την ΕΛΛΕΤ και τους κατοίκους (απόφαση 2103/19).

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε από τον Φεβρουάριο του 2019 συστήσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να επανεξετάσει τους ισχύοντες όρους δόμησης. «Το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού συνεχιστεί η διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερομένους, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα ρυθμίζεται το ζήτημα του ύψους των κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης, με στόχο την προστασία του μνημείου», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου.

Η ΕΛΛΕΤ με χθεσινή της ανακοίνωση εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις. Οπως επισημαίνει, η όποια ρύθμιση πρέπει να εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να ελεγχθεί από το ΣτΕ. «Η Ελληνική Εταιρεία σε στενή συνεργασία με το Δίκτυο για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο, τους κατοίκους του Μακρυγιάννη, έχουν δώσει ένα μακρόχρονο αγώνα για την προστασία του αστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Μνημείου της Ακρόπολης από την ανέγερση ψηλών και υπερμεγέθων κτιρίων – ξενοδοχείων, τα οποία κρύβουν με τις αλαζονικές διαστάσεις τους τον Ιερό Βράχο, προσβάλλοντας και αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα το εμβληματικό ιστορικό τοπίο της Αθήνας», καταλήγει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή