Αξιοποίηση του Σαρόγλειου από Prodea και Dimand – EBRD

Αξιοποίηση του Σαρόγλειου από Prodea και Dimand – EBRD

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύσταση κοινού εταιρικού σχήματος για την αξιοποίηση του κτιρίου του Σαρόγλειου Μεγάρου στην οδό Σταδίου 65, στην πλατεία Ομονοίας, προχώρησαν Prodea Investments και Dimand Real Estate-EBRD.

Ειδικότερα, η Prodea ελέγχει το 35% της εν λόγω εταιρείας, με την κοινοπραξία Dimand – EBRD να ελέγχει το υπόλοιπο 65%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν έρθει και σε συμφωνία για την πλήρη εξαγορά της εν λόγω εταιρείας, μόλις ολοκληρωθεί η επένδυση αναβάθμισης του ακινήτου και λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, όπως είναι το υφιστάμενο πλάνο ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι στο ακίνητο πρόκειται να λειτουργήσει ξενοδοχείο της αλυσίδας Moxy Hotels, του ομίλου Marriott, το οποίο θα είναι και το πρώτο που λειτουργεί στην Αθήνα, μετά από εκείνο της Πάτρας. Το κτίριο είναι ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (σε ποσοστό 62%-38% αντίστοιχα) και έχει μισθωθεί από τους επενδυτές, στο πλαίσιο σύμβασης μακροχρόνιας εκμετάλλευσης. Ηδη, έχει ξεκινήσει η επένδυση για την ανάπλαση του κτιρίου και τη μετατροπή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Μέσω της εισόδου της Prodea στην επένδυση, ήδη από το στάδιο της ανάπλασης, η Dimand – EBRD εξασφαλίζει τη μείωση του επιχειρηματικού της ρίσκου και ταυτόχρονα την πώληση της συμμετοχής της μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη. Αντίστοιχα, η Prodea αποκτά πρόσβαση σε ένα εξαιρετικής τοποθεσίας ακίνητο, που θα προσφέρει σημαντικές μελλοντικές αποδόσεις σε βάθος χρόνου, με σαφώς χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το αν προχωρούσε σε αγορά της εταιρείας εκμετάλλευσής του, σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού δηλαδή είχε αρχίσει να αποδίδει έσοδα. Πρόκειται για μια δημοφιλή πρακτική που έχουν υιοθετήσει οι ΑΕΕΑΠ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου τους με νέα, σύγχρονα ακίνητα, σε χαμηλότερο κόστος. Ανάλογες κινήσεις έκανε για παράδειγμα και η Grivalia, επίσης σε συνεργασία με την Dimand, στο πλαίσιο της ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Αγιο Διονύσιο Πειραιά.

Η Prodea έχει συμμετοχή με 30% και στην εταιρεία που συστάθηκε για την ανάπλαση του Πύργου του Πειραιά, επίσης σε συνεργασία με το σχήμα Dimand – EBRD. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα κάποια συμφωνία εξαγοράς της εν λόγω εταιρείας στο μέλλον, αλλά η Prodea διατηρεί δικαίωμα προτίμησης για να προχωρήσει και εκεί σε κάτι αντίστοιχο.

Στην Ιταλία

Παράλληλα, η διοίκηση της εισηγμένης εξετάζει αυτή την περίοδο και την πώληση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο Picasso Fund στην Ιταλία, στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης της απόδοσης των επενδύσεών της και της απελευθέρωσης κεφαλαίων για νέες επενδύσεις. Το Picasso Fund διαθέτει συνολικά 13 ακίνητα, συνολικής εύλογης αξίας της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ. Επ’ αυτών υπάρχουν και υποθήκες για ποσά της τάξεως των 225 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2019, η Prodea ολοκλήρωσε την πώληση ενός ακόμα πακέτου ακινήτων, αυτή τη φορά στην Ελλάδα. Ο λόγος για ένα χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από τέσσερα κτίρια γραφείων, μισθωμένα στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Από την πώλησή τους, αντί ποσού 93 εκατ. ευρώ στην Dromeus Capital, η εισηγμένη αποκόμισε κέρδος 19,1 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την πρόθεση της διοίκησης να περιορίσει και άλλο την επιρροή της Εθνικής Τράπεζας στα έσοδα της Prodea από μισθώματα, σχεδιάζεται άλλη μια πώληση ακινήτων με μισθωτή την Εθνική Τράπεζα, κυρίως σε πόλεις της περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή