Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/03/20)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια 3,8 εκατ. άντλησε η Εntersoft

Υπερκαλύφθηκε χθες η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εntersoft μέσω δημόσιας εγγραφής, με στόχο τη μετάταξη της εταιρείας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α. Με βάση τη ζήτηση που εκδηλώθηκε, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών αποφασίσθηκε να γίνει στα 7 ευρώ ανά μετοχή. Ετσι, η εταιρεία παραγωγής λογισμικού πληροφορικής θα αντλήσει περίπου 3,8 εκατ. ευρώ. Αν και το ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν είναι χαμηλό, εντούτοις η άντληση αυτή συντελέστηκε σε μια άσχημη συγκυρία που επικρατούσαν ιδιαίτερα δυσμενείς χρηματιστηριακές συνθήκες. Χθες, τελευταία ημέρα της δημόσιας εγγραφής, το Χ.Α. υποχώρησε κατά 5,5%, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει πάνω από 30% στη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων. Επιπλέον, η μετάταξη της Entersoft από την Εναλλακτική (ΕΝ.Α.) στη Ρυθμιζόμενη (πρώην Κύρια) Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η πρώτη που συντελείται μέσα σε διάστημα επταετίας. Από το 2014 είχε να γίνει  μια τέτοια κίνηση.

Το δίκαιο της ανάγκης και το ασφαλιστικό Βρούτση

Την… τιμητική του αναμένεται να έχει ο νόμος Βρούτση, αλλά και η «Κ», στην παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού δικηγόρου, πρώην υπουργού, Λουκά Αποστολίδη με τίτλο «Κράτος Δικαίου – Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το δίκαιο της ανάγκης». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας, ο νόμος θα δοκιμασθεί στην πράξη, όμως τα πρώτα μηνύματα, από την αναλογιστική μελέτη, δεν είναι ευοίωνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στο ΕΒΕΑ, με τη συμμετοχή του προέδρου του Επιμελητηρίου Κ. Μίχαλου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού, καθηγητή Οικονομικών Τ. Γιαννίτση.

Στη Eurostat στοιχεία για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb, Expedia Group, Booking και TripΑdvisor θα αξιοποιεί η Eurostat προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα για τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης που παρέχονται μέσω αυτών και να δημοσιοποιεί σχετικές στατιστικές. Η Eurostat υπέγραψε συμφωνία με καθεμία από τις τέσσερις πλατφόρμες, η οποία προβλέπει την παροχή στοιχείων από αυτές σχετικά με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων για τις οποίες γίνεται κράτηση και τον αριθμό των ατόμων. Τα πρώτα στοιχεία αναμένεται να δημοσιευθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ενας τραπεζίτης με αρετές διπλωμάτη

O επικεφαλής της Εurobank Φ. Καραβίας είναι ένας χημικός μηχανικός που έγινε τραπεζίτης. Θα μπορούσε, ωστόσο, να είναι και διπλωμάτης, όπως φαίνεται από τη συνέντευξή του στη γερμανική Suddeutsche Ζeitung. «Πιστώνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ανάκαμψη της οικονομίας;», ρωτάει ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Σε σημαντικό βαθμό. Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, επί πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα, υπήρξε μια μεγάλη πολιτική συναίνεση, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να μεταρρυθμιστεί και η μεταρρύθμιση προχώρησε», απαντάει. «Σας ανησυχεί ότι μπορεί ο Μερτς (σ.σ. που ήταν υπέρ του Grexit) να γίνει πρόεδρος του CDU και καγκελάριος», ερωτά ο δημοσιογράφος. «Ολες οι πολιτικές απόψεις είναι σεβαστές. Και στην Ελλάδα υπήρξαν φωνές οι οποίες απαιτούσαν το Grexit», απαντά. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, πάντως ήταν κατηγορηματικός: το τραπεζικό σύστημα αναμορφώθηκε και είμαστε ασφαλείς, τόνισε.​​​​​​

Στο κενό οι θετικές αναλύσεις για τράπεζες

Οι θετικές εκθέσεις των αναλυτών για τις προοπτικές των μετοχών των ελληνικών συστημικών τραπεζών δεν… εισακούστηκαν από την αγορά, για άλλη μία φορά, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά σχεδόν 8% και στα χαμηλά δέκα μηνών. Το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της JP Morgan, σε παρουσίαση που έκανε στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε πως η ισχυρή πτώση που έχει σημειωθεί στον κλάδο το τελευταίο διάστημα δεν έχει σχέση με τις δυνητικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, αλλά οφείλεται στο γενικότερο κλίμα που κυριαρχεί στην αγορά. Οπως πρόσθεσε, οι επενδυτές σε γενικές γραμμές συμφωνούν με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της JP Morgan για την ελκυστικότητα των ελληνικών τραπεζών. Από την πλευρά της, η Pantelakis Securities διατηρεί «εποικοδομητική στάση» για τον κλάδο και είναι αισιόδοξη για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, λόγω των σημαντικών καταλυτών που αναμένονται, όπως ένταξη στον «Ηρακλή», νέο πτωχευτικό δίκαιο, αποτελέσματα stress tests κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή