Το πατριωτόμετρο και το εμβατήριο του εθνομηδενισμού

Το πατριωτόμετρο και το εμβατήριο του εθνομηδενισμού

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδού και πάλι το τροπάριο του «εθνομηδενισμού». Ιδού δηλαδή και πάλι σε λειτουργία το «πατριωτόμετρο». Μια ζυγαριά εκατό και χίλιες φορές ανώτερη από τον «σταθμό» των αριστοφανικών «Βατράχων». Γιατί υποτίθεται ότι προσδιορίζει αλάθητα το εθνικό βάρος όχι μόνο των λεγομένων του καθενός, αλλά και της βαθύτερης πίστης του. Εκείνης που τη γνωρίζει αποκλειστικά ο καθρέφτης του, άντε και ο εξομολογητής ή ο ψυχαναλυτής του, κατά τη σχολή του και τις προτιμήσεις του.

Το «πατριωτόμετρο» καταγράφει επιμελώς πόσες φορές χρησιμοποιείς τη λέξη «πατρίδα» σε κάθε κουβέντα σου, αλλά και πόσα και ποια επίθετα επιστρατεύεις για να τη χαρακτηρίσεις. Αν δεν επαναλαμβάνεις με μηρυκαστικό εθνικό ναρκισσισμό «η τρισχιλιετής», «η τρισμέγιστη», «η τρισένδοξη», «η αιωνίως αδικημένη από τους δυνατούς του κόσμου», «η ευλογημένη του Θεού» (ή «των θεών», γιατί το κλισεδάκι της περιουσιότητας ισχύει και με το δωδεκάθεο), τότε θα πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε αιματολογικό έλεγχο. Για να διακριβωθεί το ποσοστό εθνοσφαιρίνης στο αίμα σου. Και να ελεγχθεί αν στις φλέβες σου έχει τρυπώσει και καμιά «στάλα» από «ξένες κι οχτρές κάθε λογής πατρίδες», οπότε πρέπει να κλειστείς σε κάποιο αναμορφωτήριο ή καθαρτήριο. Μαζί με τον Κωστή Παλαμά βέβαια. Που είχε τη νοσηρή ιδιοτροπία να βλέπει την Ιστορία με δύο μάτια. Οπως και ο Κ.Π. Καβάφης, και ο Οδυσσέας Ελύτης, και αρκετοί ακόμα σεσημασμένοι ανθέλληνες.

Κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από το πατριωτόμετρο και τους εκ κληρονομίας ιδιοκτήτες και χρήστες του. Βλοσυροί, άτεγκτοι, απολύτως βέβαιοι για το αλάθητό τους, θα σε μετρήσουν, θα σε ζυγίσουν και φυσικά θα σε βρουν ελλιπή αν δεν ανταποκρίνεσαι στα αυθαίρετα κριτήριά τους. Με μια μοντέρνα εφαρμογή της μηχανής τους, θα αποκαλύψουν ότι τα γονίδιά σου δεν είναι γνήσια και καθαρά, αλλά νοθευμένα και χαλασμένα. Γιατί σε άκουσαν να λες ότι δεν πιστεύεις ούτε του Πατροκοσμά τις προφητείες ούτε του πατρός Παϊσίου (του οποίου η φανέλα, παρεμπιπτόντως, «μούσκεψε στο μύρο» μεσοβδόμαδα, σημείο μέγα). Ούτε του Γέροντα από την Αριζόνα ούτε της Γερόντισσας από τη Βουλγαρία. Τρισχειρότερα και τρισαντιχριστιανικότερα, δεν πιστεύεις καν ότι ο Χριστός ήταν Ελληνας και όχι απλώς φιλέλληνας. Ούτε ότι όλες οι εικόνες στην Ελλάδα είναι αχειροποίητες, κι όλες δακρύζουν κάθε δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα. Οι μισές για να προαναγγείλουν κάποιο μέγιστο κακό που θα βρει τον τόπο και οι υπόλοιπες για να ανακοινώσουν ότι επίκειται η ανάκτηση της Κόκκινης Μηλιάς – και της φαιδράς πορτοκαλέας επίσης.

Ζύγισμα στο ζύγισμα και μέτρημα στο μέτρημα, θα αποκαλυφθεί ο εθνομηδενισμός σου, όσο κι αν προσπαθείς να τον κρύψεις. Δεν πιστεύεις ότι το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης είναι το ομορφότερο του κόσμου; Μείον είκοσι βαθμοί στην κλίμακα της ελληνοπρέπειας. Αμφισβητείς ότι κάθε χρόνο οι σιωνιστές δίνουν γραμμή στη Γιουροβίζιον να χαντακώσει την τραγουδάρα μας; Μείον πενήντα. Αρνείσαι ότι η ελληνική γλώσσα έχει ιστορία (γραπτή μάλιστα) δεκαπέντε χιλιάδων χρόνων και ότι στην πινακίδα του Δισπηλιού, του 5200 π.Χ., είναι σκαλισμένη ολόκληρη ραψωδία προομηρικού έπους, σε γραμμική δέλτα; Μείον εκατό βαθμοί. Δεν συμφωνείς πως η κινεζική γλώσσα και η γλώσσα ραπανούι στο Νησί του Πάσχα είναι ελληνογενείς; Αλλοι εκατό βαθμοί μείον. Τολμάς να διατείνεσαι ότι το «κουπεπέ» που λέμε οι νεότεροι Ελληνες στα μωρά μας δεν είναι ίδιο κι απαράλλαχτο με το «κούπα ω παι» που έλεγε η Φαιναρέτη στον γιο της τον Σωκράτη και η Ολυμπιάδα στον Αλέξανδρο;

Μείον διακόσιοι βαθμοί. Και μείον χίλιοι αν σου περάσει από το μυαλό (γιατί το εθνομηδενιστόμετρό μας μετράει και σκέψεις, και τη σιωπή την ίδια) η σκέψη ότι τα σχολεία της σύγχρονης Περσίας δεν είναι υποχρεωμένα να διδάσκουν τα του Αλεξάνδρου αντιγράφοντας μέχρι κεραίας τα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια. Αλλοι χίλιοι βαθμοί, μπορεί και δύο χιλιάδες, θα σου αφαιρεθούν αν διανοηθείς να εικάσεις ότι οι αρχαίοι Ελληνες δανείστηκαν από τους περίοικούς τους λαούς (από θεούς μέχρι γράμματα της αλφαβήτας) και δεν ντρέπονταν να το λένε. Τέτοιες ανόσιες σκέψεις σε κατατάσσουν βέβαια στη χορεία (ή «χωρία», όπως τη γράφει και την ξαναγράφει ο κ. Μπογδάνος, πατριωτομέτρης φυσικά κι αυτός) των κακοήθως ανθελλήνων. Εκεί όπου σέρνει πρώτος τον χορό ο πατήρ της κακοήθειας, ο Ηρόδοτος.

Και βέβαια, για να έρθουμε στα τωρινά, είσαι εθνομηδενιστής αν λες ότι η Ελλάδα οφείλει να τιμά τις Συνθήκες που έχει υπογράψει. Αν αθετεί τον επίσημο λόγο της, τον άνευ αστερίσκων δεσμευτικό, και το πρόσωπό της πληγώνει με τα ίδια της τα χέρια, και προσφέρει λαβές στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που με αλαζονεία σουλτανικού τύπου καταπατά οποιαδήποτε συμφωνία υπογράφει, λ.χ. την κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους πρόσφυγες. Και είσαι βλαξ «προοδευτικούλης» αν δεν χρησιμοποιείς με προσποιητό τρόμο τις ατιμωτικές λέξεις «ορδές», «αγέλες» και «στίφη» όταν αναφέρεσαι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά προτιμάς να μιλάς για «πλήθος», «κόσμο» ή «ανθρώπους». Ανθρώπους «κατατρεγμένους», όπως τους αποκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τα λοιπά υλοποιεί το «δόγμα αποτροπής», δηλαδή τη γραμμή Σαμαρά – Γεωργιάδη – Βορίδη – Μουτζούρη – Πρετεντέρη, ενδεχομένως για να επικυρώσει το υπό του κόλακος κ. Μπογδάνου λεχθέν περί του πρωθυπουργικού «μετάλλου».

Είσαι μειοδότης, το βεβαιώνει και το πατριωτόμετρο, αν στη βουή τού «βουλιάξτε τους» και του «βαράτε τους» αντιτάξεις έστω ένα ψέλλισμα επιφύλαξης και ενδοιασμού. Αν πεις δηλαδή ότι η επίσημη πολιτεία δεν δικαιούται σε καμία περίπτωση να εκχωρεί τμήμα της εξουσίας της στους «πολιτοφύλακες» του Εβρου (κι αν η καραμπίνα κάποιου εθνικά θερμοκέφαλου βιαστεί να θεωρήσει θήραμα τον μετανάστη;) και στα χρυσαυγιτόφρονα «τάγματα εφόδου», που δρουν ανενόχλητα στη Λέσβο και στη Χίο. Και πυρπολούν χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, όπως το «Stage 2» στη Συκαμνιά της Λέσβου, ή αποθήκες αλληλεγγύης, όπως στη Χίο, όπου εθελοντές συγκέντρωναν από το 2015 ρούχα, παπούτσια, καροτσάκια, είδη υγιεινής για τους πρόσφυγες αλλά και για το γηροκομείο του νησιού, το ψυχιατρείο και τις φυλακές.

Κι ακόμα ξυλοκοπούν αιτητές ασύλου (αυτή έτσι κι αλλιώς είναι η «δουλειά» τους) αλλά και (ιδού η διασκέδασή τους) δημοσιογράφους, πολίτες που δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις και μέλη ανθρωπιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, που τις κηρύξαμε συλλήβδην «ύποπτες» και καθαρίσαμε. Ή χλευάζουν εγκύους μετανάστριες με τον πιο χυδαίο τρόπο, ο οποίος ωστόσο προκαλεί ιντερνετικό ενθουσιασμό σαν αρρενοπρεπώς εθνικόφρων.

Ωρες ώρες το τροπάριο του εθνομηδενισμού ακούγεται σαν εμβατήριο. Ιδίως όταν το λένε ακροδεξιοί ψάλτες σαν κι αυτούς που ανακαλύπτουν μειοδότες και προδότες και κατασκευάζουν πρωτοσέλιδες ιαχές τού τύπου «Τώρα εισβολή στην Τουρκία – Πάμε για νέο ’21 – Ξιφολόγχη, τανκς και ντου στον κάμπο της Αδριανούπολης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή