Η FIFA στις διαδρομές χρήματος

Η FIFA στις διαδρομές χρήματος

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα όρια μπαίνουν στη διακίνηση των ποδοσφαιριστών, καθώς η FIFA προωθεί τον περιορισμό των διεθνών δανεισμών, αλλά και των υπέρογκων αμοιβών των ατζέντηδων στο ποδόσφαιρο, σε μία ακόμη προσπάθεια να ελέγξει την τεράστια επιρροή του χρήματος στο άθλημα. Ετσι, από αυτό το καλοκαίρι κάθε σύλλογος θα μπορεί να δανείζει σε ξένες ομάδες (και να δανείζεται) μέχρι οκτώ ποδοσφαιριστές, με όριο μάλιστα μόνο τρεις παίκτες από ή στην ίδια ομάδα. Σε τρία έτη τα μέτρα θα γίνουν ακόμη αυστηρότερα.

H συμβουλευτική επιτροπή μελών της FIFA συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα και πρότεινε στο συμβούλιο της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, που είναι το ανώτατο όργανο της FIFA, την αυστηροποίηση του πλαισίου δανεισμού ποδοσφαιριστών σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις προτάσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ετσι προτείνεται ο περιορισμός από την επόμενη σεζόν του αριθμού των παικτών που μπορεί να δανείσει σε ομάδες του εξωτερικού ένας σύλλογος, αλλά και να δανειστεί. Το όριο που τίθεται έως το καλοκαίρι του 2022 είναι για οκτώ παίκτες, και αφορά σε αυτό το αρχικό στάδιο σε ηλικίες από 22 ετών και άνω.

Αυτό θα πλήξει κυρίως μεγάλους συλλόγους με… απέραντο ρόστερ όπως η Τσέλσι, που διαθέτει φέτος 28 δανεικούς παίκτες εκ των οποίων οι 15 είναι άνω των 22 ετών.

Από τη σεζόν 2022-23, το όριο προτείνεται να κατέβει περαιτέρω στους έξι παίκτες από και προς ξένους συλλόγους, ενώ θα δίνεται περίοδος τριών ετών στις εθνικές ομοσπονδίες για την εναρμόνιση των εθνικών κανονισμών για τον αντίστοιχο περιορισμό και μεταξύ ομάδων της ίδιας χώρας.

Σύμφωνα με τη δήλωση της διεθνούς ομοσπονδίας, «σκοπός των κανονισμών είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι δανεισμοί [παικτών] έχουν πραγματικό αθλητικό σκοπό υπέρ της ανάπτυξης των νέων ποδοσφαιριστών» και όχι για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς, πιο πονηρούς…

«Η ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών έχει προβλήματα, καθώς αυτοί μετακινούνται από τον έναν σύλλογο στον άλλον χωρίς κάποιο ξεκάθαρο σχέδιο καριέρας. Το σημερινό σύστημα δανεισμών έχει διευκολύνει τη συσσώρευση παικτών, με τους συλλόγους να βάζουν πολυάριθμους παίκτες στα βιβλία τους και μετά να τους δανείζουν σε άλλους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FIFA.

Πολλές λίγκες έχουν ήδη θέσει όρια στον αριθμό των δανεικών που μπορεί να παίρνει μία ομάδα από άλλη, όπως στην Αγγλία όπου μια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ μπορεί να έχει συνολικά μέσα σε μία σεζόν μέχρι τέσσερις δανεικούς παίκτες στο ρόστερ της, και όχι πάνω από δύο ταυτόχρονα, ούτε να έχει δεύτερο παίκτη δανεικό από τον ίδιο σύλλογο. Ωστόσο, στον αριθμό των παικτών που μπορεί να δώσει δανεικούς στο εξωτερικό ένας σύλλογος δεν υπάρχει περιορισμός.

Πρόθεση της FIFA είναι να ληφθεί «μία σειρά μέτρων με στόχο την προστασία της ακεραιότητας του συστήματος και την παρεμπόδιση αλλοιώσεων», όπως έχει ανακοινώσει.

Επιπλέον, η διεθνής ομοσπονδία σκοπεύει να καθιερώσει ένα νέο σύστημα αποζημίωσης των φυτωρίων ποδοσφαίρου, ώστε οι παραγωγοί σύλλογοι να λαμβάνουν ένα δίκαιο ποσοστό των χρημάτων που αργότερα αποφέρουν οι παίκτες που ανέπτυξαν και αποχώρησαν σε νεαρή ηλικία πριν κάνουν την ακριβή μεταγραφή στη συνέχεια της καριέρας τους.

Ετσι ένας σύλλογος της Ανγκόλας, για παράδειγμα, που πούλησε έναν 18χρονο από την ακαδημία σε πορτογαλική ομάδα, θα έχει μετά ποσοστό κερδών από τη μεταπώληση του παίκτη αυτού όταν εκείνος πάρει νέα μεταγραφή σε σύλλογο π.χ. της Αγγλίας. Η αρχική πρόταση της συμβουλευτικής επιτροπής είναι και για πάγιο ποσοστό 1% υπέρ ενός ταμείου για την ενίσχυση των ακαδημιών ποδοσφαιριστών.

Κύριος στόχος είναι η αποζημίωση ομάδων σε χώρες όπως αυτές της Αφρικής ή της Νότιας Αμερικής, που βλέπουν τα ταλέντα τους να φεύγουν κι εκείνες περιορίζονται μόνο σε λίγα… ψίχουλα κατά την αποχώρησή τους.

Επιπλέον, η FIFA θέλει να θέσει όριο 10% στις αμοιβές των ατζέντηδων για κάθε παραχώρηση παίκτη που κάνει ένας σύλλογος, με σκοπό τη βελτίωση της διαφάνειας στη μεταγραφική αγορά. Οι ατζέντηδες που εκπροσωπούν τους παίκτες θα πρέπει να λαμβάνουν μέχρι 3% του συνολικού ποσού, και άλλο 3% οι ατζέντηδες που εκπροσωπούν τον σύλλογο που αγοράζει τον ποδοσφαιριστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή