Υπερβολές και αντιφάσεις για τον κορωνοϊό

Υπερβολές και αντιφάσεις για τον κορωνοϊό

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά, δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουμε ακόμη ενηλικιωθεί πολιτικά, αφού εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι κερδισμένοι από την ένταξή μας στην Ε.Ε. ήταν κυρίως οι Ευρωπαίοι και λιγότερο εμείς (έρευνα διαΝΕΟσις). Δυστυχώς, παραμένουμε ανώριμοι και ανεύθυνοι και σε κρίσιμα ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η ίδια μας η ζωή.

Απόδειξη η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία έδειξε και πάλι το πόσο υστερούμε σε σοβαρότητα ως κοινωνία. Προσέξτε. Οι νεκροί από τον COVID-19 ξεπερνούν τις 3.100 παγκοσμίως και τα κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000 – στη γειτονική Ιταλία μέσα σε 48 ώρες κατέληξαν 68 άνθρωποι!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει  αναβαθμίσει εδώ και ημέρες το επίπεδο του κινδύνου σε «υψηλό» από «μέτριο» και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τον κορωνοϊό μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από τη διεθνή τρομοκρατία. Ωστόσο, κάποιοι Ελληνες ζουν στον δικό τους κόσμο και εξακολουθούν να κάνουν του κεφαλιού τους, αγνοώντας τις οδηγίες γιατρών και επιδημιολόγων.

Το πιο τρανό παράδειγμα, οι καρναβαλιστές της Πάτρας, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν, λέει, αντίσταση και να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας προχωρώντας κανονικά στους εορτασμούς του καρναβαλιού μέχρι πρωίας. Τα αποτελέσματα αυτής της ανεύθυνης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, για την οποία δεν υπήρξαν κάποιες κυρώσεις από πλευράς της πολιτείας, θα τα μάθουμε μέσα στις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες (14 μέρες είναι ο χρόνος επώασης του ιού).

Αλλά δεν είναι μόνο οι καρναβαλιστές. Ο χαμηλός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα (λιγότερα από δέκα τις πρώτες δύο βδομάδες) είναι φανερό ότι δημιούργησε αναίτιο εφησυχασμό στην κοινωνία.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse ήταν σαφής: το 83% των ερωτηθέντων ανησυχεί για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και το 84% για τη στάση της Τουρκίας, αλλά μόνο το 42% έχει κάποια ανησυχία για τον κορωνοϊό. Στις μικρές ηλικίες, μάλιστα, η ανησυχία αυτή πέφτει στο 25%. Αν και η δημοσκόπηση έγινε πριν από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων στην Πελοπόννησο, τις τρεις τελευταίες ημέρες, η  αίσθηση σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης παραμένει πως η επιδημία δεν μας πολυ-αγγίζει, και θα περάσει ξώφαλτσα από τη χώρα.

Γι’ αυτό και οι περισσότεροι πολίτες εξακολουθούν να διατηρούν στο ακέραιο τις συνήθειές τους – να φιλιούνται και να ανταλλάσσουν χειραψίες όταν συναντώνται, να χρησιμοποιούν άφοβα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να συναθροίζονται κατά δεκάδες σε κλειστούς χώρους. Οι πιστοί, μάλιστα, συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τη θεία μετάληψη από το ίδιο κουταλάκι που πηγαίνει από στόμα σε στόμα, αν και είναι γνωστό ότι ο ιός μεταδίδεται από τα σταγονίδια του στόματος!

Στον εφησυχασμό συμβάλλει κατά κάποιον τρόπο και η πολιτεία, η οποία εστιάζει στην ανάγκη να υπάρχει ψυχραιμία, αποφεύγει να δώσει ξεκάθαρες οδηγίες για κάποια θέματα για να μη θίξει π.χ. την Εκκλησία, ενώ λαμβάνει και αποφάσεις που περνούν αντιφατικά μηνύματα.

Απαγόρευσε π.χ. τα καρναβάλια, που ως γνωστόν γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, αλλά όχι τις αθλητικές εκδηλώσεις που γίνονται σε κλειστούς χώρους.

Ετσι, εν μέσω κορωνοϊού, έγινε κανονικά η μπασκετική αναμέτρηση Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο κλειστό γήπεδο του ΣΕΦ παρουσία 12.000 φιλάθλων – ενώ συνεχίζονται οι συνάξεις σε εκκλησίες, καφενεία ή ΚΑΠΗ πολιτών, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά εφόσον προσβληθούν.

Το οξύμωρο είναι ότι αυτή η ρευστότητα των οδηγιών επικρατεί τη στιγμή που οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας παραδέχονται ότι από την εξάπλωση του κορωνοϊού θα μπορούσε να νοσήσει ακόμη και το 10% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 1.000.000 πολίτες, και να γονατίσει πέραν του συστήματος υγείας και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός.

Και όλα αυτά όταν σε άλλες χώρες, π.χ. Βρετανία, όπου η εξάπλωση του ιού βρίσκεται σε προγενέστερο από την Ελλάδα επίπεδο, οι κρατικές αρχές σε συνεννόηση με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εργασίας από το σπίτι για τους εργαζομένους και εκμάθησης εξ αποστάσεως για μαθητές και φοιτητές, ενώ ήδη προβλέπονται αποζημιώσεις για αυτοαπασχολούμενους εργαζομένους που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα και μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για να μην κολλήσουν τους υπόλοιπους.

Μόνον η έγκαιρη και ειλικρινής ενημέρωση μπορεί να αποτρέψει τον πανικό, κάνοντας σαφές ότι τις επόμενες εβδομάδες υπάρχει σημαντική πιθανότητα  έξαρσης της επιδημίας με μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλούς κλάδους (ταξίδια, ξενοδοχεία κ.λπ.), ακόμη και απόλυτη νηνεμία σε κάποιες εκδηλώσεις (πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές) όπου μετέχουν μαζικά οι πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή