Πυρετός επαφών για το μεταναστευτικό: Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης – Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Πυρετός επαφών για το μεταναστευτικό: Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης – Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φόντο την αυξανόμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα – σύνορα της ΕΕ – και τις οργανωμένες από την Τουρκία προσπάθειες παραβίασης των συνόρων της χώρας από πρόσφυγες και μετανάστες, π πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Δευτέρα το πρωί στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικό Φόρουμ «Vision & Investment Opportunities».

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει από το Βερολίνο στη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Και οι δύο χώρες έχουν εκφράσει την στήριξη τους στις αποφάσεις και κινήσεις της Αθήνας να προστατέψει τα σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Την ίδια μέρα, ο Τούρκος πρόεδρος μεταβαίνει  στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας και συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. 

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνομιλίες σχετικά με την «μετανάστευση, την ασφάλεια, την σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία» σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Σαρλ Μισέλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες με τον Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργό της Κροατίας, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, και του ανέφερε ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να παράσχει την απαραίτητη προστασία στους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στα σύνορά της, τηρώντας τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Επίσης τόνισε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν θα εξαλείψει την ευθύνη ευρωπαϊκών χωρών με βάση το διεθνές δίκαιο.

Την Παρασκευή, το Ερντογάν είχε ζητήσει την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας για το μεταναστευτικό σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο. 

Οπως ανέφερε η τουρκική προεδρία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε «την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Βιέννη:

-Στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και της καγκελαρίου Μέρκελ στο Οικονομικό Φόρουμ.

-Στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την 'Ανγκελα Μέρκελ.

-Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με Γερμανούς επενδυτές και στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.

Το πρόγραμμα την Τρίτη 10 Μαρτίου διαμορφώνεται ως εξής:

-Στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πρωινό εργασίας με θεσμικούς φορείς της γερμανικής οικονομίας.

-Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αυστρίας, όπου στις 15.40 τοπική ώρα (16.40 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή